Prop d´un centenar de veïns dels diferents municipis del Ter Brugent es van manifestar ahir a Anglès per recuperar, d´una vegada per totes, el servei d'ambulància durant 24 hores i solucionar els problemes del transport no urgent. El novembre de 2015, el Departament de Salut va anunciar que en reduiria les hores de funcionament a la meitat. Un canvi que els batlles de la zona afectada no van veure clar. Es tracta dels pobles de Susqueda, Amer, Anglès, la Cellera de Ter, Osor, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Sant Feliu de Pallerols i les Planes d´Hostoles. Finalment, van aconseguir que fossin vuit les hores reduïdes. Actualment l´ambulància, que té la base a Anglès, dona servei de vuit del matí a dotze de la nit.

En l´acte d´ahir, l'alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset, va recordar que aquestes localitats «tenen una població més envellida, i per tant més vulnerable», i va posar de relleu dos casos greus que han passat durant l´any que l´ambulància no ha funcionat en horari nocturn. En un, va trigar 35 minuts per arribar a Susqueda i el pacient va morir després d´un ictus. En l´altre, els equips d'emergència van trigar 30 minuts, en aquest cas a Osor, però es va poder salvar la vida de la víctima gràcies a un desfibril·lador.

Al final de l´acte es va llegir un comunicat on es va recordar que els diferents ajuntaments han aprovat mocions per recuperar aquest servei que consideren «bàsic» per poder assistir els ciutadans d´aquesta zona de la Selva

Ara mateix, si un veí dels pobles del Ter Brugent necessita una ambulància ha d´esperar que vingui de Santa Coloma de Farners, Salt o Sant Hilari Sacalm. «Cal que es torni a posar un vehicle amb base a Anglès, de manera urgent», va etzibar Desset, qui va reclamar a la Generalitat que «posi fil a l´agulla» per arreglar una «problemàtica real que perjudica els veïns de la zona». «És lògic que no arribin en un temps raonable, tenint en compte que l´ambulància ha de venir de Santa Coloma per la car­retera de la Vergonya», va afegir.

A més de l´alcaldessa d´Anglès també van assistir a l´acte els alcaldes i regidors dels municipis afectats. El batlle d´Osor, Joan Pla, va recordar que a les poblacions petites «la problemàtica s´agreuja» i va afegir que prop del 30% de la població d´Osor, com d´altres pobles del Ter Brugent, té més de 65 anys i això provoca «certa inseguretat».