Mohamad El Jelay té 43 anys i nacionalitat marroquina. Vivia a Santa Coloma i estava «integrat» a la ciutat. Hi vivia amb la seva dona i tres fills -una nena i dos nens d'entre 5 i 10 anys- al número 22 de la plaça Farners. Segons va explicar l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, que també va ser present durant bona part de l'operatiu policial, el detingut era una persona «perfectament arrelada i els fills estan escolaritzats a la ciutat» i «mai havien protagonitzat cap incident».

De fet, El Jelaly va arribar a la ciutat l'any 2000, procedent d'una localitat propera a Tànger (Mar­roc) però després es va traslladar a Arbúcies, on hi havia part de la seva família. El 2008 va tornar a Santa Coloma, on va treballar com a pintor en una empresa de la ciutat.

L'Assís, un amic del detingut, va explicar que Mohamad és una persona que «no pot ser terrorista, igual que tampoc els seus germans». De fet, diversos amics del detingut també van anar ahir a la plaça Farners i van mostrar el ­rebuig a la seva detenció.

Mohamad El Jelaly tenia tres germans més. Un dels quals va morir combatent a Síria, dos més que van ser detinguts a Arbúcies aquest estiu -van ingressar a presó per terrorisme- i una darrera, que viu a la zona del Maresme.

Els dos germans d'Arbúcies, l'Abdelhak i l'Omar, feien una vida normal a la vista de la resta de ciutadans de la vila. L'Abdelhak es va casar a Arbúcies amb una dona del municipi i va tenir dues filles. L'Omar, el més petit, també vivia al poble. La investigació de Mohamad finalment ha vinculat els tres germans amb el gihadisme.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, assegura que el paper i la «constància» de la Guàrdia Civil ha estat clau per poder detenir l'home de Santa Coloma de Farners acusat de finançar Estat Islàmic.