Les obres de remodelació de la placeta Ava Gardner de Tossa de Mar han posat al descobert unes restes arqueològiques de les quals es desconeix, de moment, a quina època podrien pertànyer o de quin tipus d'estructura es tractaria. Segons va confirmar ahir l'alcaldessa, Gisela Saladich (TU), les restes van ser identificades per un arqueòleg que ha seguit el projecte des del principi i que serà l'encarregat de seguir excavant a la zona, una actuació que està previst que comenci la pròxima setmana. «Quan es va fer el descobriment es va fer el que s'havia de fer. Tot i això, l'Associació Amics de Tossa va posar una denúncia a Cultura de la Generalitat, que s'ho van venir a mirar i ens van informar que s'estava fent tot com s'havia de fer i ens van demanar que seguíssim excavant» va explicar l'alcaldessa.

A causa d'aquesta troballa, els treballs de remodelació que s'estaven realitzant a la placeta consistents en empedrar l'espai, han quedat aturats. «Una vegada sapiguem de què es tracten aquestes restes, que jo crec que serà un forn, veurem que fem» va dir Saladich qui va avançar que algunes de les opcions que estan estudiant són deixar l'espai obert perquè sigui visitable o bé tapar-ho amb metacrilat perquè els visitants hi puguin passar per sobre.

Tot i que va valorar positivament la troballa, Saladich va lamentar que aquest fet endarrerirà i encarirà el cost de totes les obres de remodelació.

Actuació polèmica

Justament aquests treballs es van convertir en motiu d'enfrontament entre l'equip de govern de Tossa de Mar (TU) i l'Associació de Veïns de la Vila Vella, ja que l'empedrat d'aquest espai suposarà l'eliminació de la desena de places d'aparcament que hi havia fins ara. Un canvi que, segons van denunciar els veïns a través d'una carta «perjudicarà greument el trànsit, els serveis bàsics i el veïnat». «Ens fereix pensar que l'Ajuntament opta per gastar uns diners en dificultar encara més la residència aquí dalt, en comptes de gastar-los en atraure més veïnat» exposaven en el document aquest grup de veïns on afegien sentir-se «desconcertats i severament agredits» per l'Ajuntament. En aquest sentit, van denunciar que s'elimina aparcament per a veïns, hostalers i comerciants «a favor d'un maquillatge estètic i restrictiu de la plaça» o que es «vulnera sense miraments» el dret de tres minusvàlids. A més, arran del descobriment de les restes arqueològiques van lamentar que aquest espai estarà aixecat i «vallat» durant la Setmana Santa amb el greuge que -segons van criticar- això suposa pels veïns.

Per la seva part, Saladich va defensar que es tracta d'una plaça pública i que fins ara «se'n feia un ús que no era l'adequat i que nosaltres permetíem». Saladich va dir que tot i la reforma, s'habilitarà un espai de càrrega i descàrrega i que «s'està buscant una solució» per facilitar les coses a una persona que té una discapacitat.