La fiscalia de Girona ha arxivat la primera denúncia que els Agents Rurals van presentar contra la veterinària de Vidreres Natàlia Ràfols. Segons ha confirmat el Col·legi de Veterinaris de Girona, la denúncia que no ha prosperat només feia referència a una part dels animals que els Rurals havien trobat el passat gener a la zona boscosa de cala Salionç de Tossa de Mar.

En concret, el document arxivat apuntava que s'havien localitzat una trentena de cadàvers de gossos, dels quals dos amb microxip identificatiu. Així, dels propietaris dels dos animals, se'n va poder localitzar un, que hauria pagat a la veterinària el tractament del gos tot i que no la seva incineració. Per això, tal com va informar ahir Catalunya Ràdio, la fiscalia de Medi Ambient de Girona ha decidit arxivar aquesta primera denúncia.

Ara bé, el Col·legi de Veterinaris ha manifestat que confia que la segona denúncia que els Agents Rurals van presentar -a diferència de la primera- tiri endavant. En aquest cas, els Rurals ja van incorporar a la denúncia els 87 gossos i gats (19 dels quals amb microxip identificatiu) que havien trobat al bosc de Tossa.

El motiu és que aleshores els Rurals havien obtingut el permís per accedir a la finca on hi havia els cadàvers dels animals, apilats en bosses de plàstic i en descomposició. Una altra raó que ha incidit en la decisió d'arxivar la primera denúncia és la situació d'inhabilitació de la veterinària de Vidreres. A la fiscalia li consta que, en ferm, la veterinària només tindria una inhabilitació de 18 mesos, que ja hauria complert entre el 2012 i el 2013.

En aquest sentit, la fiscalia ha recordat que la veterinària hauria omès aquesta inhabilitació perquè hauria exercit dins el període. Tot i això, ha remarcat que per aquest cas ja va ser condemnada l'any passat -pel jutjat penal de Girona- a una multa econòmica. Aquesta valoració, però, contrasta amb el punt de vista del Col·legi de Veterinaris de Girona.

«Per a nosaltres segueix inhabilitada», ha reiterat el president del Col·legi, Bernat Serdà, que ha subratllat que, malgrat això, la veterinària de Vidreres està exercint. Així, el Col·legi de Veterinaris preveu presentar una denúncia contra Natàlia Ràfols, tot i que Serdà ha admès que encara no s'ha formalitzat. De moment, el Col·legi està a l'espera de la decisió que es pugui prendre per part dels propietaris dels animals trobats al bosc de Tossa.

Els afectats també estudien denunciar la veterinària, a qui havien portat els gossos i els gats quan estaven malalts. Una vegada els animals havien mort, en el moment de desfer-se dels cadàvers, la veterinària no els hauria incinerat, sinó que els hauria tirat a la zona de cala Salionç de Tossa (a una finca de la seva mare).