La investigació oberta pel Departament de Salut per aclarir la mort d'una nena de vuit anys a l'hospital de Blanes mentre esperava una ambulància pediàtrica per dur-la a Girona ara fa dos mesos ha quedat aturada perquè el cas ha arribat als jutjats.

Després que es fes pública la mort de la petita la matinada del 22 de gener, la conselleria va anunciar que la Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària havia obert un expedient informatiu per aclarir el què havia passat i que la previsió era que aquest procediment s'allargués uns dos mesos abans de tenir unes conclusions definitives.

La investigació havia d'analitzar tota l'atenció rebuda per la menor des de la setmana anterior als fets, incloent-hi una visita al CAP, i també avaluar la resposta mèdica inicial a les Urgències de l'hospital de Blanes, el criteri per activar una ambulància pediàtrica o la possible decisió de traslladar-la a l'hospital Trueta amb una ambulància convencional, a més del temps de resposta del SEM. Finalment, però, aquesta investigació ha quedat aturada quan amb prou feines havia començat, segons van indicar fonts de Salut, perquè el cas ja és als jutjats.

«La llei ens diu que no hi pot haver al mateix temps una causa administrativa i una causa judicial pel mateix motiu, per tant, des del moment que va arribar als jutjats, hem hagut d'aturar l'expedient informatiu. La via penal preval sobre l'administrativa i només quan s'esgoti el procediment judicial podríem tornar a obrir l'expedient», va explicar ahir el portaveu de la conselleria de Salut.

En aquest sentit, va indicar que l'arribada del cas als jutjats va ser tan ràpida que el Departament encara no havia pogut recopilar tota la informació ni prendre declaració als professionals implicats, però que, en qualsevol cas, Salut estava «totalment obert» a col·laborar amb la justícia.

Segons van explicar fonts coneixedores del cas, la família de la nena hauria presentat una denúncia als tribunals poc després del succés i s'estaria tramitant des dels jutjats d'instrucció de Blanes. Tot i això, no es descarta que els familiars de la pacient puguin ampliar aquest expedient els pròxims dies amb nova informació.

Esperant el trasllat al Trueta

El cas de la nena de Blanes es va destapar arran d'una denúncia del sindicat Comissions Obreres, que assegurava que la menor havia mort després d'esperar durant quatre hores una ambulància pediàtrica -un dels dos vehicles especialitzats que hi ha a Catalunya- per al trasllat de Blanes a Girona, un temps d'espera que tant Salut com el SEM van rebatre i van limitar a dues hores i vint minuts, interval que compleix els «estàndards» de temps per aquesta mena d'intervencions.

Segons les dades fetes públiques per Salut, la pacient va ingressar a les Urgències de Blanes a les 2.33 hores de la matinada del 22 de gener i li van diagnosticar una cetoacidosis diabètica. La pediatra que la va atendre va iniciar el tractament «de forma immediata».

Segons Salut, els pediatres de Blanes i del SEM van «valorar conjuntament el cas» i el van qualificar de prioritat 1. En argot mèdic això vol dir que, tot i que la pacient necessitava un trasllat a un altre centre mèdic per al seu tractament, l'hospital en la qual estava ingressada la podia «mantenir estabilitzada» mentre arribava l'ambulància que l'havia de dur al Trueta.

El SEM va rebre l'avís per al trasllat intrahospitalari a les 5.52 i a les 6.18 van confirmar l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona com a centre de destí.

L'ambulància pediàtrica provinent de l'hospital de la Vall d'Hebron va arribar a Blanes a les vuit i deu del matí però la nena va evolucionar desfavorablement i va morir «malgrat els intents de recuperar la pacient», segons el comunicat del Departament de Salut en què establia la cronologia dels fets.