El camí de ronda de Blanes podria estar completament obert l'any 2019. O almenys aquest va ser el compromís que va adquirir dijous passat el ple municipal, després d'aprovar la moció presentada per ICV-EUiA i Batega en la qual s'instava l'equip de govern (PSC, ERC i CiU) a «programar les actuacions necessàries per tal de reobrir i tenir en funcionament els 3,4 quilòmetres -del port fins a Lloret de Mar- de camins de ronda a Blanes el 2019». «Actualment, prop de 2 quilòmetres estan privatitzats, alguns metres s'han destruït per fer-hi xalets i quasi 500 més estan sense senyalitzar», va explicar el regidor ecosocialista Víctor Catalan, qui va reclamar, sobretot, l'obertura del tram d'1,6 km que passa per Pinya de Rosa, una propietat privada que es troba dins un Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) des del 2003.

Fa anys, l'Ajuntament i la propietat de la finca van signar un conveni en què, entre els seus punts d'obligacions mútues, hi constava la cessió, obertura i execució del Camí de Ronda entre el límit amb cala Bona i fins a Treumal. «Actualment, aquest conveni és inviable, perquè les condicions que posaven els amos per fer el camí era ampliar el Mas del Sol i això no ho podem fer perquè depèn de la Generalitat», va explicar la regidora d'urbanisme, Pepa Celaya (PSC), qui va afegir que en el nou POUM -que es portarà a votació en el ple d'aquest mes- es preveu fer passar aquest tram de camí pel «frontal marítim» d'aquest paratge. «Afecta la zona privada i, en el moment en què es pugui fer, s'haurà d'expropiar i això costarà bastants diners», va remarcar la regidora socialista.

Arran de la «inviabilitat» d'aquest conveni, Catalan va proposar tirar pel dret aplicant la llei de costes i obligar la propietat privada a habilitar un pas, tal com va fer Lloret de Mar amb la finca privada de Can Juncadella. «Demanem que es faci un estudi global de tot el camí per identificar com està jurídicament cada tram», va reclamar Catalan.

Sobre la resta del camí de ronda, Celaya va recordar que el tram nord que va de cala Bona a Lloret està previst que s'obri abans de l'estiu, després que s'hagin realitzat els treballs per desbrossar i talar els arbres que tallaven el camí. «Costes de l'Estat va obrir la porta -tancada des del 2009- i ara només falta fer la barana», va explicar Celaya. Aquest camí arriba als jardins de Pinya de Rosa, on hi ha una porta que impedeix el pas. Pel que fa a la part sud, que va de cala Bona en direcció a Blanes, la regidora va dir que, finalment, s'haurà d'obrir després de l'estiu per no afectar els visitants amb les obres. Aquest tram, que anirà fins al carrer Ermita, limita amb el Jardí Botànic Marimurtra i inclourà un mirador arran de mar.

La moció va ser aprovada amb 20 vots a favors i el vot contrari del regidor del PP, Salvador Tordera.