El Regne Unit s´ha sumat al programa de cria i reproducció del tritó del Montseny, un dels amfibis més amenaçats d´Europa, catalogat com a espècie "en perill crític" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i endèmic del parc i reserva de la Biosfera del Montseny.

Així, 24 exemplars del Centre de Fauna de Torreferrussa han estat traslladats aquesta setmana al zoo de Chester, un dels més prestigiosos en recuperació d´amfibis. D´aquesta manera, el zoo britànic es converteix en el primer centre fora de Catalunya que comptarà amb una instal·lació específica per a la reproducció d´aquesta espècie, segons informa el departament de Territori de la Generalitat.

El trasllat s´ha dut a terme per terra i aire, garantint les condicions d´humitat i temperatura necessàries per a l´èxit de l´operació, reproduint al màxim l´hàbitat d´aquests amfibis.

Espai preparat per a la seva reproducció

En els darrers mesos, el zoo de Chester ha treballat per habilitar un espai específic i privat, lluny d´altres amfibis i dels visitants, per prevenir malalties i altres riscos als nous exemplars. En total, la instal·lació compta amb prop de 60 aquaris, 27 per a adults i 30 per a larves i juvenils. Les cries nascudes dins d´aquest programa seran introduïdes de nou al Montseny.

Aquest zoo es converteix en el quart centre de tot el món dins del programa de cria d´aquesta espècie endèmica, juntament amb el Centre de Fauna de Torreferrussa, Pont de Suert, i el Zoo de Barcelona.

En paral·lel, ja està en marxa el projecte europeu Life Tritó del Montseny, coordinat per la Diputació de Barcelona, en el qual participen la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana; la Diputació de Girona; i el Zoo de Barcelona.

Fins al desembre del 2020, el projecte pretén millorar l'estat de conservació de l´amfibi i el seu hàbitat de ribera, amb un pressupost de tres milions d´euros. Un 60% de l´import provindrà de la Unió Europea i un 40% dels socis.