El tritó del Montseny serà criat, per primera vegada, fora de Catalunya, després que el Regne Unit s'hagi sumat al programa de cria i reproducció d'aquest amfibi, un dels dos més amenaçats d'Europa, juntament amb una granota endèmica de l'illa grega de Karpathos. Està catalogat com a espècie «en perill crític» per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), i és endèmic del parc i reserva de la Biosfera del Montseny.

Segons va informar ahir la Generalitat, un total de 24 exemplars van ser traslladats aquesta setmana al zoo de Chester, un dels més prestigiosos en recuperació d'amfibis. D'aquesta manera, el zoo britànic serà en el primer centre fora de Catalunya que comptarà amb una instal·lació específica per a la reproducció en captivitat d'aquesta espècie amenaçada. El trasllat es va dur a terme per terra i aire, garantint les condicions d'humitat i temperatura necessàries per a l'èxit de l'operació i reproduint al màxim l'hàbitat d'aquests amfibis.

Per la seva part, el zoo de Chester feia mesos que treballava per habilitar un espai específic i privat per al tritó del Montseny, lluny d'altres amfibis i dels visitants, per prevenir malalties i altres riscos als nous exemplars. En total, la instal·lació compta amb prop de 60 aquaris, 27 per a adults i 30 per a larves i juvenils. Les cries nascudes dins d'aquest programa seran introduïdes de nou al Montseny.

Aquest zoo serà el quart centre de tot el món dins del programa de cria d'aquesta espècie endèmica, juntament amb el Centre de Fauna de Torreferrussa, Pont de Suert, i el Zoo de Barcelona.

Projecte Life Tritó

En paral·lel, el projecte europeu Life Tritó del Montseny ja està en marxa. Amb un pressupost de 3 milions d'euros -un 60% de la Unió Europea i un 40%, dels socis- aquesta iniciativa pretén millorar l'estat de conservació de l'amfibi i el seu hàbitat de ribera fins al desembre del 2020.

Actualment, la població estimada de tritó no excedeix els 1.500 exemplars adults i la seva àrea de distribució és petita i fragmentada, inferior als cinc quilòmetres lineals i amb una àrea total menor de vuit quilòmetres quadrats. Tanmateix, el tritó del Montseny està adaptat als rierols de muntanya i depèn d'un hàbitat pur i original, que es veu afectat per les amenaces vinculades al canvi climàtic i a les activitats humanes.

El projecte europeu Life Tritó del Montseny està coordinat per la Diputació de Barcelona, i hi participen el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, i el Zoo de Barcelona.