L'única població de nàiades de la conca de la Tordera, descoberta ara fa nou anys a Arbúcies, s'ha reproduït. Popularment conegudes com a musclos de riu, són una espècie de mol·lusc protegida a Catalunya. Les que viuen a la conca de la Tordera -el sistema on pertany la riera d'Arbúcies- són del gènere Anodonta cygnea, i fins fa pocs anys es creia que s'havien extingit. L'any 2008, però, se'n va trobar una població a la bassa de la Farga. Aleshores, se'n van comptabilitzar deu exemplars vius i va comportar l'adopció de mesures per afavorir la creació d'un ecosistema per a l'espècie. Entre d'altres, deixar prou gruix de sediments (les nàiades viuen als llots del fons) i procurar que l'aigua hi corregués de manera regular.

Ara, aquestes mesures s'han revelat efectives. De fet, han afavorit que l'espècie es reproduís. Coincidint amb unes obres de manteniment que han obligat a assecar la bassa, Agents Rurals, tècnics de medi ambient i personal de l'Ajuntament han anat a la bassa per retirar-hi les nàiades.

24 nàiades entre els llots

Només ahir, entre el fang ja se'n van trobar 24 exemplars vius (a part d'un altre de mort). L'alcalde, Pere Garriga (EPA), va explicar que, de les nàiades extretes, aproximadament la meitat eren petites. «Això indica que s'han reproduït; es tracta de mol·luscs d'uns 10 centímetres de llargada, entre 3 i 4 d'amplada, i amb la closca de color fosc, molt diferent del to marronós-verdós que tenen els adults», va precisar. De moment, i mentre durin les obres, les nàiades viuran en un dels recs. Avui, els Agents Rurals i el personal municipal tornaran a la bassa per retirar les nàiades que encara hi queden. Els mol·luscs s'estaran fora de la bassa entre dues o tres setmanes i, després, se les tornarà a traslladar al lloc on es trobaven.