Per setzè any consecutiu, Blanes va viure la tarda-vespre de Dijous Sant una de les activitats que any rere any atrau cada vegada més espectadors: la cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica.

s tracta de ben segur d´una de les més emblemàtiques del cicle de Setmana Santa, tal com certifica l´expectació que aixequen sempre les activitats que protagonitzen.

Marcos Pérez és el nou capità, rellevant a Josep Navarro

Des d´ahir al vespre el nou capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica és Marcos Pérez, després que va fer el relleu amb l´anterior comandament, Josep Navarro. Cada any es tria un veïnat del municipi per iniciar la passejada i cercavila cerimonial que envolten el Canvi de Capità. Aquest 2017 s´ha fet a l´entorn de Mas Cremat, situat força allunyat del centre històric.

Posteriorment, el segon tram de la cercavila es va traslladar al barri on resideix l´actual capità, a La Plantera. Després de fer un recorregut partint des de l´Estació d´Autobusos, la comitiva es va aturar al domicili del nou capità per fer la salutació i una altra part del ritual introduït per primera vegada l´any passat.

S´ha confeccionat un cofre tallat en fusta amb dos gots fets d´aquest mateix material. El nou capità i el què va ser rellevat van brindar cerimonialment i després van tornar a desar els vasos al cofre, on s´hi aniran gravant els noms de tots els comandaments que vagin acceptant aquest privilegi.

La tradició del relleu de comandament es va completar de nou a peu de carrer, simbolitzada en el lliurament del penó -el signífer- a Marcos Pérez, després d´haver estat investit amb la cresta, la capa i el bracer que l´identifiquen. Aquests elements d´indumentària li van ser entregats pel comandament sortint, Josep Navarro.

Ahir van desfilar 40 soldats -homes i dones-, inclosa la banda romana de percussió i trompetes que acompanyen el pas marcial. Ho tornaran a fer la nit d´aquest divendres, fent l´anunci primer i obrint el pas després de la Processó Penitencial del Sant Crist. D´altra banda, divendres al migdia desfilaran pel centre de la vila els Manaies Iuniores, que es van donar a conèixer tot just l´any passat.

Una cerimònia amb diversos components de llegenda històrica

El moment culminant de la lectura de l´edicte romà és quan es pronuncien aquestes paraules: "Liberatu Tuo Potui, Legio V Macedonica, in nomine senatus populos quorum romani (Lliuro el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)", a la qual cosa el nou capità respon: "Io Accipere Potetas, Legio V Macedonica in nomine senatus populos quorum (Accepto el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)".

Va ser llavors quan Marcos Pérez, ja investit com a capità, va passar revista a la força militar, es van cridar tres salves en honor del nou oficial.

Tot seguit, la cercavila del canvi de capità va enfilar cap al centre de Blanes, i va transcórrer pels barris del Racó d´en Portas i S´Auguer Dintre Vila fins arribar al carrer Raval, on l´entitat té la seva seu.