El cadàver de la balena de setze metres que va aparèixer morta dissabte a la platja Gran de Lloret de Mar i remolcada fins al port de Blanes, va ser retirat ahir en un gran operatiu muntat i pagat per la Direcció General de Ports de la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb l'Ajuntament de Blanes, per ser trasllat, finalment, a un abocador de Lloret.

Tot i que en un inici es va plantejar l'opció de remolcar-la mar endins perquè continués el cicle del decés, va ser descartada pel perill que podia suposar per a la navegació. Va ser llavors quan va sorgir la idea de traslladar-la al CRAM, el Centre de Recuperació d'Animals Marins, perquè se li practiqués una necròpsia i s'esbrinés què havia passat. Finalment, però, es va decidir traslladar-la fins a l'abocador de Lloret de Mar.

L'operatiu d'extracció de l'animal es va iniciar pels volts de quarts de quatre de la tarda, quan es va finalitzar el muntatge d'una grua de grans dimensions arran de l'aigua. La maniobra inicial d'extreure la balena es va estroncar quan, després d'hissar-la, se li va trencar la cua perquè el cadàver portava molts dies en avançat estat de descomposició. En la segona maniobra, quan es va subjectar l'animal per dues bandes amb una doble braga, es va poder deixar dins un contenidor que esperava just al seu costat, un recipient de grans dimensions segellat amb poliuretà per evitar l'escapament de líquids. Per extreure la balena va ser necessària la intervenció d'una grua amb una ploma d'uns 60 metres de llargària, dels quals va ser necessari estendre'n 50 metres. A l'hissar-la també es va poder constatar el seu pes real, que era de 25 tones, en lloc de les 6 tones, com s'havia pensat inicialment.

Cap a un quart de set de la tarda es va posar en marxa la comitiva per al trasllat fins a Lloret, en una operació que es va fer sense aturar-se en cap rotonda o cruïlla. Es tractava de procurar que el seu pas pel nucli habitat fos el més ràpid possible, a causa de la intensa fortor que desprenia l'animal en descomposició.