Contractar assessors municipals per «amiguisme», percebre «sobresous camuflats» o «apujar l'IBI un 8%». Aquestes són algunes de les acusacions que ha llançat, durant el darrer any, l'oposició de Vilobí d'Onyar (PDeCAT) a l'equip de govern (Grup Municipal Independent) a través de diversos butlletins informatius repartits a la ciutadania i que ara han estat contrastades, en part, per la mateixa alcaldessa, Cristina Mundet.

«En el primer ple municipal ens van dir que tindrien assessors però que no cobrarien, però resulta que contracten empreses per «amiguisme» i facturen per concepte d'assessorament», va explicar ahir la portaveu dels convergents, Olga Guillem.

La regidora del PDeCAT va recordar que la primera «anomalia» la van detectar revisant unes factures en una de les quals hi apareixia el pagament a l'empresa La Crossa Disseny que pertany a Miquel Àngel Bagué, número 8 a la llista electoral del GMI.

«El tema sobre el qual assessoren no sol tenir res a veure amb el que fa l'empresa que factura la feina. És una pràctica habitual», va lamentar ahir Guillem.

Una acusació que l'alcaldessa va voler desmentir ahir assegurant que es confon «assessor» amb «proveïdor extern». «No tenim una persona que percep un sou cada mes, sinó que es contracta una feina o un servei concret, que es paga sempre que estigui ben feta», va explicar Mundet, concretant que tot i que tècnicament es contracti la persona com a «assessor», en realitat es tracta «d'un autònom extern».

A tall d'exemple, l'alcaldessa va explicar que es va haver de recórrer a un professional especialitzat en creació de pàgines web i protecció de dades per actualitzar la web municipal, «que estava saturada», o que en el cas d'un altre assessor, Josep Casassayas, se li va encarregar un projecte puntual «que encara no ha cobrat perquè no l'hem vist».

«Sobresous camuflats»

Aquesta, però, no és l'única discrepància entre aquestes dues formacions. Tal com ja va publicar Diari de Girona l'abril del 2016, els convergents van denunciar el cobrament de «sobresous camuflats» per part dels membres de l'equip de govern, alguns dels quals cobren prop de 2.000 euros al mes en concepte d'assistències a plens, a més dels sous que perceben en tant que conserven la seva feina o estan prejubilats.

«Estan enganyant la gent perquè en el programa electoral van dir que rebaixarien la despesa dels càrrecs electes i ara resulta que cobren un doble sou, el de l'Ajuntament i el de la seva feina», va dir Guillem, qui va recordar que quan ella era alcaldessa cobrava uns 1.900 euros al mes i tenia dedicació exclusiva, a diferència de l'equip de govern actual, que cobren per assistències.

En uns dels butlletins de denúncia, els convergents van facilitar les retribucions percebudes pel GMI entre gener i juliol de 2016, que ascendien a 41.600 euros -dietes i desplaçaments a part-, tot i que la partida anual prevista de sous per aquell any era de 57.200 euros.

Per exemple, en el mes de maig de 2016, l'alcaldessa va percebre 2.080 euros, dos regidors 1.380 euros cadascun, un altre, 1.330 euros i dos més, 750 euros. A més, el document afegia que les assistència a les juntes de govern local es paguen a 250 euros -són quatre al mes- fins a un màxim de 50.

Per la seva part, l'alcaldessa va explicar que cobrar per assistències «no és il·legal» i que aquestes no es redueixen «a l'hora que cobra» sinó a la implicació de l'equip de govern en actes polítics, cívics, socials i culturals que van més enllà de la percepció del seu sou».

A més, segons Mundet, aquest sistema de cobrament descarrega les arques municipals d'haver de pagar uns 18.000 euros de la seguretat socials dels regidors, que ja la tenen de les seves feines.

El sistema de cobrament per assistències està emparat per la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local que permet al ple municipal l'autoregulació de la remuneració de les assistències, no així el sous, que estan limitats en funció de la població del municipi.

A més, Mundet va recordar que les percepcions dels regidors i càrrecs electes es van fixar al primer ple de la legislatura i que, des de llavors, «no han sofert modificacions i estan a l'abast de tothom».

Finalment, respecte a l'augment del 8% dels ingressos corresponent a l'impost de béns immobles (IBI) aplicat enguany, l'alcaldessa va subratllar que es deu a l'actualització del valor cadastral de les finques, que no s'havia modificat des de finals dels 80 i que a més destinarà el 0,5% d'aquest impost a la conservació del medi ambient.