L'exalcalde de Sant Hilari Sacalm Francesc Xavier Rossell i Terris (Sant Hilari Sacalm, 1942) va morir diumenge passat als 75 anys, a conseqüència d'una llarga malaltia. Estava casat amb Maria Timoneda i tenia dos fills.

Rossell es va convertir en el primer alcalde hilarienc elegit democràticament, el 19 d'abril de 1979, i va governar amb CiU durant més de vint anys. Concretament fins al 12 de juny de 1999, quan va finalitzar el seu cinquè mandat i va decidir no presentar-se a la reelecció. Aquell any va obtenir l'alcaldia el nou candidat de CiU, Robert Fauria.

Constructor de professió, Rossell també va ocupar un càrrec a la Diputació de Girona com a diputat d'Agricultura, al Consell Comarcal de la Selva i va ser president comarcal de CDC fins al 1996, quan va ser substituït per Narcís Junquera (exalcalde d'Amer) després que renunciés a ocupar la plaça de nou.

Pel que fa a les obres més importants que va impulsar durant les més de dues dècades que va governar a Sant Hilari destaquen: el sanejament general del poble i les millores dels accessos; la rehabilitació del nucli antic; la construcció del centre d'atenció primària (CAP) compartit amb Arbúcies; l'acondicionament d'una plaça dedicada al general Moragas; la variant de la Font Vella; la recuperació de Can Rovira o la construcció de la depuradora i de la residència d'avis. Però per sobre de tot, va ser el principal responsable que el traçat de l'Eix Transversal (C-25) arribés fins a aquesta localitat selvatana.

«La C-25 arriba fins aquí gràcies a ell», va recordar ahir el regidor convergent Albert Santaugini, qui va destacar que Rossell «es desvivia pel poble i per la política». «Les grans obres de Sant Hilari van ser obra seva en una època en què el poble va començar a créixer», va afegir Santaugini, qui va avançar que tenen previst reunir-se amb l'executiva del partit per organitzar un reconeixement a la figura de l'exbatlle. Rossell també va ser jugador i entrenador del C.E. Sant Hilari del qual va ser president del juny de 1974 fins al juny de 1975. A més, l'agost de 1999 va ser guardonat amb l'escut de plata del Grup Sardanista Sant Hilari.

Per la seva part, l'actual alcalde de la localitat, Joan Ramon Veciana (PIG), va recordar que quan es va convertir en batlle fa dos anys es va reunir amb Rossell en diverses ocasions durant les quals va rebre el seu suport. «Posava la seva experiència a la nostra disposició», va relatar Veciana, afegint que l'exalcalde era una persona «xerraire i amable». «Com a polític tenia un caràcter fort i estava compromès amb les seves conviccions», va afegir.

Francesc Xavier Rossell i Terris serà enterrat avui, a les 11 del matí a l'església parroquial de Sant Hilari Sacalm. Està previst que a la cerimònia hi assisteixin diverses autoritats de la Diputació de Girona, del Consell Comarcal o de l'Ajuntament de Sant Hilari.