En Pau, el nen de 19 mesos de Vilobí d'Onyar que necessita un trasplantament de medul·la òssia, podrà començar el tractament a Barcelona en les pròximes setmanes, després que s'hagin trobat quatre donants compatibles. Així ho va donar a conèixer ahir l'alcaldessa de la localitat, Cristina Mundet, qui va assegurar que «les possibilitats que el trasplantament es faci amb èxit són molt grans».

Tal com va avançar Diari de Girona

Diari de Girona el passat mes de març, en Pau pateix leucèmia mielomonocítica juvenil, una malaltia rara que sol afectar infants de menys de 2 anys i que requereix un trasplantament urgent de medul·la òssia. La família, que viu a Vilobí, va saber que el menut estava malat quan a mitjans de febrer el van portar a l'hospital Josep Trueta de Girona per una bronquitis i van descobrir que el petit patia leucèmia, cosa que va obligar a derivar-lo a la Vall d'Hebron.

L'Ajuntament va conèixer el cas d'en Pau un mes i mig després, quan els pares van comunicar que el nen no podria assistir a la llar d'infants per motius mèdics. Des d'aquell moment, el consistori i els veïns del poble es van bolcar a ajudar la família organitzant dues jornades solidàries de recollida de mostres per fer-se donant de medul·la. Per fer-ho, es van basar en la campanya que va engegar l'escola Vedruna de Girona per buscar un donant per a en Roger, un alumne del centre d'11 anys al qual se li va diagnosticar una aplàsia medul·lar.

La primera es va fer el 12 d'abril i la segona, una setmana més tard, als baixos de Can Roscada, on -sobretot el primer dia- es va generar una allau de solidaritat amb cues davant la porta de persones procedents del poble i d'arreu de les comarques gironines però també, de diferents localitats de Catalunya. Entre totes dues jornades es van superar les 500 mostres: 365 donacions el primer dia en només cinc hores, i 164, el segon.

Trasplantament en un mes

Segons va explicar la batllessa de Vilobí, ara s'han trobat quatre possibles donants «amb un alt grau de compatibilitat». La família del nen iniciarà el procés mèdic a la Vall d'Hebron Barcelona, que a través de proves mèdiques permetrà veure quin dels quatre -si hi accedeixen- és el més adequat per a la donació. Si tot va bé, l'extracció al donant i el trasplantament de medul·la òssia a en Pau es podria fer d'aquí a un mes o un mes i mig.

«Només la notícia que, finalment, després de tres o quatre mesos d'espera hi hagi quatre donants compatibles, ens fa molt feliços a tots», va subratllar Mundet. «Les possibilitats que el trasplantament es faci amb èxit són molt grans, hi ha molta esperança», va afegir l'alcaldessa.

Cristina Mundet també va agrair el suport del municipi amb el cas d'en Pau i la solidaritat de tots els qui van fer-se donants de moll d'os per ajudar aquelles persones que necessiten un trasplantament.