Després de mesos de negociacions, crítiques, debats i picabaralles, l´equip de govern de Blanes (CiU i PSC, excepte ERC) ha decidit fer marxa enrere i retirar l´element de la discòrdia del nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM): la regularització de les ampliacions il·legals fetes durant anys pels càmpings Bella Terra i Blanc d´Eivissa. Així ho va confirmar ahir l´alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), precisant que la segona negativa de l´assemblea d´ERC a aprovar el pla si es mantenia aquesta legalització, va ser culminat per prendre la decisió. «Amb el No d´ERC no teníem el suport necessari per tirar endavant el nou POUM, i l´hem d´aprovar ja per no paralitzar més temps la construcció urbanística al municipi», va explicar el batlle blanenc qui va puntualitzar que esperen així, obtenir el consens de tots els grups municipals per aprovar el POUM en el ple del pròxim 29 de juny.

I és que a principis d'abril, una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar definitivament el pla urbanístic del 2010. Ja hi havia una sentència en la mateixa línia del TSJC de març de 2015, que tant l´ajuntament com la Generalitat havien recorregut. Des de llavors, el municipi es regeix pel planejament del 1981, motiu pel qual en el ple de l´abril passat i a falta de consens per aprovar el nou pla urbanístic, es va optar per suspendre la tramitació i atorgament de llicències d´obres per un període màxim d'un any. «Seguim pensant que els càmpings són imprescindibles per Blanes, però intentarem buscar altres punts de trobada amb els grups», va remarcar Lupiáñez.

Tot i això, el batlle va remarcar però, que entre l´aprovació inicial del pla i la definitiva hi haurà un període d'exposició pública durant el qual els propietaris dels càmpings afectats podran presentar al·legacions. I és que per Lupiáñez aquest temps d´espera pot ser clau perquè el Departament de Territori de la Generalitat i l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) defineixin «el model de gestió i els usos» de les zones deltaiques de Catalunya. Pel que fa als afectats -Bella Terra i Blanc d´Eivissa- Lupiáñez va exposar que van rebre la notícia amb «estupor». «És més positiu per Blanes portar un POUM sense càmpings i que no el tombin, que un amb càmpings i que no s´aprovi. És el mal menor», va afegir.

Crítiques de l´oposició

Aquest canvi sobtat de decisió per part de l´equip de govern, va agafar ahir desprevinguda l´oposició, alguns dels quals van recordar que dimarts passat, el mateix Lupiáñez va afirmar que estaven «obligats per llei a incorporar» la regularització dels càmpings en el nou POUM. «M´alegra saber que el què dimarts era il·legal, ara ja sigui legal», va ironitzar el regidor d´ICV-EUiA, Víctor Catalan, qui tot i això, va celebrar «el canvi de posició» de l´equip de govern. Per Catalan primer cal aprovar el nou pla urbanístic i després, si els interessats volen tramitar canvis «ho facin». «No té sentit seguir hipotecant i perjudicant el poble pels interessos de dos empresaris», va exposar l´edil ecosocialista qui va avançar que el sentit de vot el decidiran en la pròxima comissió municipal.

Per la seva part, Cs ja té clar el seu vot, que serà una abstenció. «Treure els càmpings del POUM va ser la proposta que nosaltres vam fer inicialment i en un informe tècnic elaborat per l´equip de govern ens van dir que hi havien d´anar obligatòriament», va criticar l´edil Sergio Atalaya qui va precisar que no votaran en contra del pla «per respecte als treballadors». «L´equip de govern ha mostrat una debilitat tremenda sortint per la porta del darrere. Blanes no s´ho mereix això» va afegir.

I els que inicialment preveuen votar en contra són els regidors de Batega. «Des del principi hem dit que aquest no és el nostre pla urbanístic» va dir el regidor Jordi Urgell qui va concretar que el sentit de vot el decidiran definitivament en una assemblea. També la CUP seguirà votant negativament a aquest pla. «Ho hem dit sempre que per nosaltres el POUM és més que el tema dels càmpings i que el que volem és un model de poble», va valorar la regidora Clara Castrillo.

ERC en canvi, votarà ara a favor del nou pla, de manera que si el regidor del PP, Salvador Tordera també hi votes favorablement, finalment s´aprovaria per majoria. «Vam dir que si es treien els càmpings del POUM, l´aprovar´´iem i és de coherència i respecte al pacte de govern que ho fem», va dir el portaveu republicà Àngel Canosa.

Sancions pendents

Respecte a les sancions imposades pel consistori el mes de març passat a aquests dos càmpings per fer ampliacions il·legals, Lupiáñez va especificar que totes dues han estat recorregudes judicialment pels seus propietaris. En concret, al Bella Terra se li va posar una multa d´1,5 milions d´euros per construir diferents edificacions sense llicència en sòl no urbanitzable de protecció agrícola. I a l´altre càmping, el Blanc d´Eivissa, una d´1,2 milions d´euros, pels mateixos motius.