El castell inflable de Caldes de Malavella tenia una de les cremalleres oberta. Es tractaria, per tant, d'una irregularitat que se sumaria al mal ancoratge d'aquesta atracció, que funcionava al restaurant Mas Oller sense tenir cap permís municipal. De moment, els Mossos d'Esquadra han sumat aquest nou element al seu atestat, que apunta que almenys hi havia un mal muntatge de l'atracció. Segons va avançar ahir La Vanguardia i va confirmar Diari de Girona, una de les dues cremalleres estava oberta, fet que podria haver provocat -entre altres elements- la tragèdia.

Relacionades

Durant l'activitat de diumenge, la cremallera s'hauria obert del tot, l'aire hauria sortit de cop i el castell inflable s'hauria elevat i, posteriorment, desinflat, provocant així l'accident en el qual va morir una nena de sis anys de Tordera. La previsió és que l'atestat que estan elaborant els Mossos de la comissaria de Santa Coloma de Farners encara s'allargui i no passi a mans del jutge fins que no tingui tots els elements clau. Si bé la hipòtesi apunta a un mal muntatge, tampoc es descarta encara que hi pugui haver la suma d'un error mecànic, com ara el de la vàlvula de la instal·lació inflable.

Aquest castell l'havia comprat el propietari de Mas Oller a un firaire. Per poder elaborar l'atestat són clau no només els policies, sinó també els pèrits i la recopilació dels informes i permisos que hauria de tenir la instal·lació i que fa el Departament d'Empresa de la Generalitat, entre altres.

Per la seva part, l'advocat que representa el restaurant Mas Oller, Carles Monguilod, va apuntar ahir, com una altra hipòtesi de la causa de l'accident, que un problema en el motor de l'inflable hauria pogut escalfar l'aire. Monguilod, que va remarcar que diumenge no feia vent a Caldes, va valorar que aquest aire escalfat s'hauria acumulat a l'interior de l'atracció, provocant així un «efecte globus» que hauria impulsat l'inflable amb força després de trencar els ancoratges.

Tot i això, el lletrat va subratllar que es troben a l'espera de rebre l'informe pericial que la policia presenti als jutjats de Santa Coloma. Monguilod també va destacar que els propietaris de l'establiment, que estan «destrossats i dolguts» per l'accident, traslladen el seu condol a les famílies. Així mateix, l'advocat va posar de manifest que el reglament d'espectacles i l'ordenança municipal no deixen clar si es necessiten permisos per tenir un inflable d'aquest tipus ni tampoc si cal que un monitor vigili l'atracció. «És interpretable», va argumentar Monguilod.

De fet, el lletrat va considerar que si el restaurant hagués demanat permís municipal i s'hagués tingut constància de l'inflable, el consistori no hauria enviat un tècnic cada vegada que es muntava l'atracció. Monguilod, que va recordar que l'inflable es va adquirir amb un bon estat, «gairebé nou», va concloure que el restaurant tenia «tots els permisos» i disposa de dues pòlisses d'assegurança.

Estat dels ferits

Dos dels quatre menors que ahir encara es trobaven hospitalitzats a l'hospital Josep Trueta de Girona segons va informar el centre sanitari. Es tracta de la nena de set anys i del nen d'onze, que des de dilluns es trobaven ingressats a planta en estat lleu. Pel que fa a les dues nenes de set anys ferides de gravetat, que van ser operades després dels fets, evolucionen favorablement. El cinquè menor ferit, un nen de nou anys de Caldes, es troba ingressat a l'hospital Parc Taulí de Sabadell on, després de ser operat, està estable dins la seva gravetat, segons el centre.

La tragèdia es va traduir dilluns en unes mostres de condol a Tordera i Caldes. I ahir també a l'escola de la nena que va morir en l'accident, segons Ràdio Tordera, ja que companys, alumnes, famílies i professorat li van dedicar una pregària al pati de l'escola. La petita serà enterrada avui, a les onze del matí, al tanatori de Tordera.