El Consorci Urbanístic Illa de Blanes, que va permetre la construcció de la ciutat esportiva, es dissoldrà i liquidarà la pròxima setmana. Concretament, dijous quan el consell directiu es reunirà per última vegada i se celebrarà el ple municipal on s'acordarà resoldre el deute de més de 16 milions que comporta dissoldre el consorci format per la Generalitat (57,14%) i el consistori blanenc (42,86%).

Així ho va avançar ahir l'Ajuntament selvatà després d'explicar que l'Institut Català de Finances (ICF) -amb qui el consorci va adquirir el deute- els ha aprovat el finançament de fins a 17 milions d'euros. El deute global ascendeix a 37,16 milions d'euros i serà en l'última reunió quan s'aprovaran les quotes definitives i exactes que haurà de pagar cada part.

El consorci va signar un préstec de 30 milions d'euros amb l'ICF per a la construcció de la Ciutat Esportiva en uns terrenys que eren propietat de l'Ajuntament de Blanes. Fins ara, el consistori no havia pagat cap import per l'amortització d'aquest préstec ni tampoc per interessos, motiu pel qual, des del 2010, diverses propietats municipals van ser aportades en garantia de la devolució de tot el capital i de tots els interessos. Ara, una vegada l'Ajuntament pagui la part del deute que li correspon per la dissolució, quedarà com a propietari de la Ciutat Esportiva sense cap més obligació. A més, recuperarà les propietats aportades com a aval: 30.000 metres quadrats de terrenys edificables on s'havia de construir el complex de l'Illa de Blanes, i les finques de propietat municipal dels sectors de: l'Avinguda de l'Estació, Carretera de Malgrat, Can Borell, Avinguda Catalunya i Carrer Ernest Lluch.

Per tal de fer front a aquest pagament, el ple municipal va aprovar, per 11 vots a favor (ERC, CiU i PSC i PP) i 8 en contra (ICV-EUiA, Batega, CUP i Cs), un Pla Econòmic i Financer (PEF), en el qual s'estableixen les línies generals dels pressupostos municipals de 2017-2018-2019 i permet conèixer l'endeutament per als anys posteriors. Aquest pla inclou tots els ingressos previsibles del període sense incrementar ordenances fiscals i també totes les despeses de funcionament i els imports de les inversions a realitzar, dins les quals el govern local té previst formalitzar 20 milions d'euros a préstec. D'aquests,16,2 milions d'euros s'han reservat per la quota de liquidació del consorci i seran finançats per l'Institut Català de Finances. La resta de l'import prové de préstecs bancaris -uns 4 milions d'euros- i s'està destinant a projectes de millora inclosos al Pla de Barris i altres inversions encara per concretar. A més, segons l'equip de govern, el nivell d'endeutament si s'executen les previsions del PEF seria el següent: 89,8% al 2017; 78,9% al 2018; i 68,5% al 2019.