Polèmica. Dels quatre «festivals» que Tossa de Mar celebra aquest estiu, el que està previst per al pròxim 15 de setembre ha generat polèmica a la localitat. Alguns dels veïns de la vila, acostumats al turisme familiar, no veuen amb bons ulls que un certamen de música electrònica se celebri en un espai tan icònic com la Vila Vella i que, a més, els seus promotors estiguin venent les entrades quan encara no han firmat el contracte amb l'Ajuntament.

Fugir de l'etiqueta «ciutat de festivals» tot i portar música de diversos estils i artistes de talla internacional al llarg de l'estiu. Això és el que s'ha proposat fer l'equip de govern de Tossa de Mar (Tossa Unida) a través de quatre esdeveniments musicals que poc tenen a veure entre ells i que, junts, reuneixen més d'una cinquantena d'artistes d'arreu del món: el Festival de la Rumba i Música Catalana, el Tour de Los 40 principales Summer Live, el Carnaval Summer Festival i el Fort Festival.

El primer es va celebrar a finals de juny a la platja Gran, era el segon any que es feia i va comptar amb les actuacions de Dr. Prats, Gertrudis, Rumba Tres o Dijous Paella, entre altres. El següent esdeveniment va tenir lloc el passat 2 d'agost a l'avinguda Catalunya on, un any més, la cadena radiofònica Los 40 principales va oferir els concerts del seu tour Los 40 Summer Live. «Tenim molt bona sintonia i a Tossa hem aconseguit, juntament amb Torredembarra, l'exclusivitat a Catalunya d'aquesta gira», destaca el regidor de festes, Ignasi Sallés. Hi van actuar grups com: Bromas aparte, Efecto passillo, Morat o Bombai, entre molts altres.

La pròxima setmana -el dia 14- serà el torn del Carnaval Summer Festival, un esdeveniment que organitzen les colles cada any i que tot i que porta aquest nom, l'edil assegura que no es tracta «d'un festival». «Antigament, cada colla feia la seva festa i ho vam unificar en una gran celebració a la platja», ressalta Sallés. Dj Jordi MB, Fleky o Eric Martin seran alguns dels artistes que animaran la festa, que comptarà també amb llançaflames o sortidors de CO2.

El més polèmic de tots

L'últim festival, el Fort Festival basat en la música electrònica, és tota una novetat per a una localitat com Tossa acostumada al turisme familiar. Tot i que aquest nou certamen es va donar a conèixer fa pocs dies, de moment ja ha generat controvèrsia entre alguns veïns que no el veuen amb bons ulls. «No està enfocat al tipus de festival que la gent creu i diu que serà», valora el regidor de festes. Previst del 15 al 17 de setembre, aquest certamen de música electrònica s'emplaçarà dins el recinte emmurallat de la Vila Vella i, tot i que ja s'estan venent les entrades, existeix la possibilitat que finalment no s'acabi celebrant, ja que els seus promotors encara no han firmat el contracte amb l'Ajuntament. «Falta que els tècnics municipals acabin de fer algunes comprovacions abans de poder donar el vistiplau definitiu», explica Sallés, qui remarca que l'esdeveniment només es farà «si tot està en ordre». «Els promotors són conscients que si trobem alguna irregularitat, ho hauran de cancel·lar tot», assegura l'edil tossenc, afegint que també «entén» que no poden esperar a vendre les entrades a l'últim moment.

Sallés ressalta que el consistori no assumirà cap tipus de cost per a la realització d'aquest certamen, que compta amb un pressupost privat d'uns 150.000 euros. El preu de les entrades, moltes de les quals encara estan disponibles, va des dels 25 fins als 90 euros i l'aforament màxim serà de 1.999 persones per dia, majors de 18 anys. «No és just com s'està jutjant aquest festival. No és una rave i no té res a veure amb altres festivals més durs, com el Tomorrowland», defensa Sallés, qui afegeix que el Fort festival és una proposta «creativa i específica» dirigida a un públic diferent del que visita habitualment aquesta població de la Costa Brava Sud. «Tenim un turisme familiar que és el que volem, però això no treu que es puguin fer altres coses destinades a gent més jove o d'un altre perfil», diu l'edil, qui ressalta que en relació al seu emplaçament, l'empresa organitzadora destinarà recursos a preservar el patrimoni, a garantir la seguretat i a fer controls de drogues i de sonometria.

Alguns dels artistes que apareixen en el programa són: FOÂme, KiNK, Mano Le Tough, DJ Koze, The Drifter o Jan Blomqvist, entre altres. Actuaran a l'església vella i al far.

«Tossa no vol ser una ciutat de festival. L'únic certamen pel qual apostem fermament és el de la Rumba i Música Catalana», reconeix Sallés. Tossa de Mar es converteix així en la localitat de la Costa Brava Sud que, sense voler-ho ser, acull més concerts durant l'estiu.