L'Ajuntament de Lloret de Mar requerirà a totes les discoteques i locals d'oci nocturn (com ara bars musicals) que acreditin que compleixen amb les mesures de seguretat que marca la llei. A principis de temporada, cada mes de maig, tots els establiments ja presenten una declaració de responsabilitat -avalada per un enginyer- on s'hi recull que tot està en ordre. Ara, però, després del crim al St. Trop, l'alcalde Jaume Dulsat ha subratllat que l'Ajuntament "fa un pas més" i engega aquesta campanya, "per tenir clar que realment els locals d'oci compleixen amb allò que els pertoca". En cas que es detectin incompliments, el consistori obrirà expedients. En relació al tancament cautelar del St. Trop, Dulsat també ha avançat que la reobertura "no serà immediata" a partir del moment en què el local presenti la documentació, perquè abans caldrà estudiar-la a fons.

Lloret de Mar intensifica el control damunt els locals d'oci nocturn, arran de l'agressió a la discoteca St. Trop que va acabar amb la vida del turista italià. L'Ajuntament enviarà ara un requeriment a totes les discoteques i bars musicals on se'ls demanarà que acreditin que compleixen amb totes les mesures de seguretat que marca la llei.

Els requeriments s'enviaran a una cinquantena de locals, que els rebran entre avui i demà. Tots ells, de fet, a principis de temporada ja presenten davant del consistori una declaració de responsabilitat. El document s'ha d'entrar a registre al maig i ha de venir avalat per la signatura d'un enginyer. Entre d'altres, aquesta declaració fa referència a aspectes com la instal·lació elèctrica o les sortides d'emergència.

"Tots els establiments d'oci nocturn han declarat que ho tenen tot en ordre; i per tant, és responsabilitat seva que així sigui", ha subratllat l'alcalde, Jaume Dulsat. "El que fem ara, però, és anar un pas més enllà i demanar-los que ens acreditin que a nivell de seguretat compleixen amb els estàndards que marca la llei", hi ha afegit.

Obertura d'expedients

De fet, aquesta mateixa matinada, la Policia Local ja ha dut a terme una inspecció a dues discoteques -per altres motius- i ha fet saber als seus responsables que en breu rebran el requeriment. En cas que l'Ajuntament detecti algun incompliment de la llei, Dulsat ja ha avançat que obriran els expedients administratius que calgui. "En aquest afer, hi entrarem a fons", ha subratllat.

L'obertura d'un expedient d'aquest tipus, però, no comportarà el tancament cautelar de les discoteques o els bars que incompleixin la normativa. De fet, l'alcalde ja ha recordat que el motiu que ha portat a precintar el St. Trop és, sobretot, el crim. "El tancament s'ha fet en base a la Llei 11/2009, perquè al fet tan greu com és la mort d'un jove s'hi han sumat també les mancances de seguretat", ha aclarit Dulsat.

La discoteca demana "celeritat"

L'advocat del St. Trop, Joaquim Boadas, ha presentat avui a les dues de la tarda la documentació que hauria de permetre reobrir la discoteca. A la memòria de seguretat, entre d'altres, s'hi fa constar que el St. Trop ja ha contractat dos vigilants, que poden començar a treballar aquesta mateixa nit.

Dulsat, però, ja ha advertit que el decret que ha de permetre reobrir el St. Trop "no serà immediat", perquè abans cal estudiar la documentació a fons. "S'ha d'informar els serveis tècnics, el departament jurídic i la Policia Local; i si la documentació és la correcta, s'haurà de fer l'estudi i el procés corresponent", ha concretat l'alcalde de Lloret de Mar.

L'advocat del St. Trop, que també representa la patronal de l'oci nocturn Fecasarm, ha demanat "celeritat" a l'Ajuntament per permetre que la discoteca reobri "quan més aviat millor". Joaquim Boadas recorda que el St. Trop es troba en concurs de creditors i que si no factura aquests dies, en plena temporada alta, el futur dels seus 48 treballadors perilla.

Per això, a més de la memòria de seguretat, i dels contractes laborals dels dos vigilants, Boadas també ha aportat un escrit de l'administrador concursal i de l'economista del St. Trop. "Aquests dos documents deixen clara la urgència de reobrir el local, perquè si no es factura a l'agost, la discoteca pot anar a liquidació i, a més, cada dia que passa acumula pèrdues", concreta Boadas.

L'advocat del St. Trop també ha reiterat que l'agressió mortal hauria estat "inevitable" encara que a la discoteca hi hagués hagut "fins a 30 controladors o vigilants de seguretat". Joaquim Boadas ha recordat que tot plegat va passar "en una fracció d'uns 40 segons" i ha subratllat que, quan el discjòquei es va adonar de la baralla, "immediatament va aturar la música i va obrir els llums del local".

"En aquell moment els controladors ja es van dirigir a la zona i, fins i tot, els agressors se'ls van enfrontar", ha precisat l'advocat. Joaquim Boadas ha recordat que els controladors van fer fora de la discoteca els tres detinguts i ha subratllat que, en aquest cas, "tota la culpa recau damunt el jove que va donar el cop de peu mortal a la víctima", per a qui la Fecasarm i el St. Trop demanaran una pena de 20 anys de presó per assassinat.

Mancança de vigilants

En relació al requeriment que l'Ajuntament farà a totes les discoteques i bars musicals, Joaquim Boadas ha explicat que "hi ha una mancança molt important de vigilants de seguretat", i que en aquest aspecte "serà difícil que les discoteques puguin cobrir aquest expedient". Per això, Joaquim Boadas ja ha avançat que demanaran a la Generalitat que la figura del vigilant "sigui residual o voluntària" i que, per contra, es potenciï la del controlador.

"Els locals d'oci nocturn es troben amb dificultats per tenir-ne, i aquí l'Administració ha de moure fitxa ràpid", ha precisat Boadas. L'advocat ja ha dit, però, que això no significa que les discoteques deixin de banda la seguretat. "En el cas del St. Trop, per exemple, com que el local no va poder aconseguir vigilants, el dia 1 de juliol va decidir doblar el número de controladors d'accés", ha recordat Boadas.

"Per tant, la voluntat de donar seguretat als clients era màxima", ha dit l'advocat. "Però també s'ha de pensar que, si amb nou persones no es va poder evitar l'agressió mortal, si n'hi haguessin hagut sis de diferents categories, com recull la llei, tampoc s'hauria pogut evitar", ha conclòs.