El secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, va presentar ahir, acompanyat de l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí; l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga; l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Joan Ramon Veciana, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, el nou servei exprés.cat, que ha de millorar les prestacions i freqüència de pas del servei d'autobús

La nova línia e5 oferirà, a partir del 12 de setembre, vuit nous serveis directes per l'Eix Transversal de Catalunya, quatre d'anada i quatre de tornada de dilluns a divendres feiners de tot l'any, que s'afegeixen a l'oferta actual. Es consoliden així un total de 22 expedicions entre Girona, Arbúcies i Sant Hilari Sacalm i les 24 expedicions entre Girona i Santa Coloma de Farners.

Les noves expedicions uniran les poblacions d'Arbúcies i Sant Hilari amb la seva capital comarcal, Santa Coloma de Farners, de manera directa sense transbordament ni parades intermèdies amb transport públic circulant per la C-25, va informar el Departament de Territori i Sostenibilitat.

L'establiment de les noves expedicions s'ha efectuat amb voluntat de millora de la velocitat comercial i fer-les competitives respecte al vehicle privat. En aquest sentit s'han programat vuit noves expedicions directes per l'Eix Transversal de Catalunya entre Girona i Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm i Arbúcies, amb una única parada a l'hospital de Salt, amb un temps de recorregut de 35 minuts, la qual cosa suposa un estalvi de 25 minuts per expedició respecte a les que tenen parades, que es mantenen. Aquesta línia està operada per Teisa.

En el trajecte de Santa Coloma de Farners a Girona, el temps actual de duració del viatge és de 60 minuts, mentre que amb la posada en marxa del servei exprés.cat serà de 35 minuts, és a dir, hi ha un estalvi del 42% de temps.

Estalvi de temps

La connexió de Santa Coloma de Farners amb Arbúcies i Sant Hilari amb transbordament té una duració de més d'una hora. Amb el nou servei directe, el viatge serà de 40 i de 20 minuts, respectivament, cosa que representa una reducció del 70% del temps.

Pel que fa als serveis d'Arbúcies i Sant Hilari amb Girona, hi haurà amb el nou servei 11 expedicions per sentit i dia, per les set que hi ha actualment per cada sentit.

Ricard Font va remarcar que aquest nou servei «és un pas més cap al desplegament total de la xarxa exprés.cat i una aposta decidida del Departament pel transport públic a la comarca de la Selva». I va afegir: «Fem competitiu el transport públic perquè passem de 60 minuts a 35 minuts amb nous vehicles, més horaris». Pel que fa als passatgers que aportarà aquesta nova línia, Font va indicar que es preveu un increment inicial de 20.000 usuaris.

Aquest servei forma part de la xarxa de bus d'altes prestacions exprés.cat, que la Generalitat està desplegant als 43 corredors de mobilitat amb més demanda del territori. Es tracta de la cinquena línia que entra en funcionament a la demarcació de Girona i la número 34 a tot Catalunya. Els busos exprés, a més de facilitar connexions més ràpides i directes que les línies convencionals, ofereixen més serveis com informació en temps real o connexió wifi i premsa gratuïtes a bord.

D'altra banda, permet un alt grau d'intermodalitat amb altres mitjans de transports com altres línies interurbanes, rodalies i alta velocitat. Cal remarcar també que la nova línia forma part del sistema d'integració tarifària de Girona.