L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va informar ahir que el brot de legionel·losi a Blanes havia afectat fins aquest dilluns vuit persones, sis homes i dues dones, una de les quals va morir. La víctima tenia 83 anys d'edat. De la resta d'afectats, d'entre 52 i 92 anys, dos ja van rebre l'alta mèdica i cinc continuen hospitalitzats, va informar l'organisme sanitari. A més, hi podria haver una novena persona afectada pel brot de Blanes, però encara està pendent de confirmar aquest punt, va afegir l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Tots els casos, va precisar l'Agència de Salut Pública, tenen patologia de base o edat avançada, i viuen o han estat al municipi durant el període d'incubació. Els afectats van començar a presentar símptomes entre el 22 de setembre i el 8 d'octubre. En tres dels casos s'ha pogut recollir mostra clínica per fer l'estudi molecular.

Paral·lelament continua en curs la investigació del brot per part de la Unitat de Vigilància Epidemiològica i l'estudi ambiental per part de l'equip territorial de Protecció de la Salut per delimitar les possibles instal·lacions de baix i alt risc presents a la zona i fer la inspecció i recollida i anàlisi de mostres de les mateixes.

A més, va concretar l'Agència de Salut Pública de Catalunya hi ha un altre cas relacionat amb la localitat de Blanes que està en estudi i a l'espera de fer la valoració per tal de confirmar si forma part del brot.

Segons indica el Canal Salut, la legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya. La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols.