Una exposició sobre la construcció de la presa, la instal·lació d'una illa flotant al bell mig de l'embassament o una ruta BTT pels diferents municipis del Ter Brugent. Aquestes són només algunes de les activitats mensuals que s'han presentat avui a la Diputació de Girona amb motiu de l'inici de la commemoració dels 50 anys de la presa de Susqueda.

Uns actes que arrencaran aquesta tarda a Anglès amb la presentació del documental Susqueda, un pantà diferent i que s'allargaran fins al desembre, quan es clouran amb una jornada de treballs de recerca i exposicions dedicades al riu Ter.

Tot i que la instal·lació hidroelèctrica va entrar en servei el 1967, es va inaugurar el 1968, motiu pel qual la commemoració es fa aquest 2018.

"Tenim una espina"

L'alcaldessa de Susqueda, Eva Viñolas, es pren la celebració amb un regust agredolç. "Ho commemorem perquè és el cinquantè aniversari de la presa, però per a nosaltres no és un fet de joia ni de celebració", ha explicat.

Viñolas recorda que, a diferència de Sau (Osona), els habitants de Susqueda no van poder aplegar-se en un altre municipi que naixés de bell nou. "Aquí, van haver de marxar unes 400 persones i anar-se'n a viure pels pobles del voltant", explica l'alcaldessa. "De fet, van veure's forçats a abandonar Susqueda amb molta pena, i aquesta és una espina que els ha quedat al cor", diu Viñolas.

L'alcaldessa també concreta que, de retruc, la construcció de l'embassament ha suposat que a dia d'avui viure a Susqueda no sigui fàcil. El poble no té nucli, sinó tan sols tres veïnats (el del Far, el Coll i Sant Martí Sacalm) que estan mal comunicats entre ells. "Per anar del Coll al Far, per exemple, s'ha de canviar de comarca, passar per la Garrotxa, i es triga ben bé una hora", explica Viñolas.