Amb música i tal com es feia fa trenta anys. Així es va portar a terme diumenge la tradicional recollida de menjar per elaborar el Ranxo de Vidreres, l´escudella centenària que cada dimarts de carnaval atrau milers de persones d´arreu del territori selvatà.

I és que pocs vidrerencs recorden ja que, fa tres dècades, aquest ritual es feia amb l´acompanyament d´una banda de músics locals que tocaven cançons populars mentre els ranxers anaven casa per casa a recollir el menjar que serviria per preparar el Ranxo.

Una tradició que enguany s´ha recuperat amb la col·laboració de l´Escola municipal de Música i el Centre Cívic.

Carregats amb els seus instruments de vent i enfilats a dalt d´un camió, sis joves músics locals anunciaven, tema rere tema i pel centre del poble, que els ranxers i els hereus i les pubilles vidrerencs ja havien iniciat la ruta per recollir donacions dels veïns.

«Sobretot a la gent gran, que ja ens esperaven a la porta, els va fer molta il·lusió tornar a veure als músics tocant com es feia als anys 60», va explicar ahir Salvi Jené, de la Comissió del Ranxo. «L´any que ve ens agradaria repetir-ho i tenir encara més músics per fer més rutes», va afegir Jené. També ahir es va fer la recollida a les cases de pagès, però en aquesta ocasió, sense banda musical.

El programa de la festa

La tradicional preparació del Ranxo començarà avui a les sis del matí a la plaça Lluís Companys. Allà, i si el bon temps acompanya, diversos ranxers s´encarregaran d´encendre les fogueres i començar a fer bullir les 27 peroles on s´hi prepararà aquest plat únic fet amb ossos de pernil, carn de porc, vedella i verdures, entre altres ingredients.

Durant la resta del matí es podrà passejar per l´exposició sobre el ranxo i la Fira on els visitants podran trobar productes i gastronomia artesana, entre altres especialitats. També es farà una ballada de sardanes amb la Cobla Flama de Farners a dos quarts de dotze del migdia i a dos quarts d´una del migdia començarà la cercavila de carrosses i comparses pels carrers de la vila.

El tast oficial i el repartiment d´aquest plat únic serà a les dues del migdia. La festa finalitzarà amb un ball i berenar amb el conjunt Duo Styl.