13 de febrer de 2018
13.02.2018

Vidreres recupera una tradició perduda fa 30 anys

Els ranxers fan la recollida de queviures pel nucli del poble acompanyats, per primera vegada en tres dècades, per una banda de músics locals

14.02.2018 | 07:14
Els joves músics van tocar dalt d´un camió

Fa tres dècades, la música indicava que els ranxers ja s´acostaven i que calia sortir a fer entrega dels queviures que servirien, el dimarts de carnaval, per preparar el tradicional Ranxo, un costum que es va abandonar i que diumenge es va recuperar gràcies al talent de sis joves intèrprets de l´escola municipal de Vidreres

Amb música i tal com es feia fa trenta anys. Així es va portar a terme diumenge la tradicional recollida de menjar per elaborar el Ranxo de Vidreres, l´escudella centenària que cada dimarts de carnaval atrau milers de persones d´arreu del territori selvatà.

I és que pocs vidrerencs recorden ja que, fa tres dècades, aquest ritual es feia amb l´acompanyament d´una banda de músics locals que tocaven cançons populars mentre els ranxers anaven casa per casa a recollir el menjar que serviria per preparar el Ranxo.

Una tradició que enguany s´ha recuperat amb la col·laboració de l´Escola municipal de Música i el Centre Cívic.

Carregats amb els seus instruments de vent i enfilats a dalt d´un camió, sis joves músics locals anunciaven, tema rere tema i pel centre del poble, que els ranxers i els hereus i les pubilles vidrerencs ja havien iniciat la ruta per recollir donacions dels veïns.

«Sobretot a la gent gran, que ja ens esperaven a la porta, els va fer molta il·lusió tornar a veure als músics tocant com es feia als anys 60», va explicar ahir Salvi Jené, de la Comissió del Ranxo. «L´any que ve ens agradaria repetir-ho i tenir encara més músics per fer més rutes», va afegir Jené. També ahir es va fer la recollida a les cases de pagès, però en aquesta ocasió, sense banda musical.

El programa de la festa

La tradicional preparació del Ranxo començarà avui a les sis del matí a la plaça Lluís Companys. Allà, i si el bon temps acompanya, diversos ranxers s´encarregaran d´encendre les fogueres i començar a fer bullir les 27 peroles on s´hi prepararà aquest plat únic fet amb ossos de pernil, carn de porc, vedella i verdures, entre altres ingredients.

Durant la resta del matí es podrà passejar per l´exposició sobre el ranxo i la Fira on els visitants podran trobar productes i gastronomia artesana, entre altres especialitats. També es farà una ballada de sardanes amb la Cobla Flama de Farners a dos quarts de dotze del migdia i a dos quarts d´una del migdia començarà la cercavila de carrosses i comparses pels carrers de la vila.

El tast oficial i el repartiment d´aquest plat únic serà a les dues del migdia. La festa finalitzarà amb un ball i berenar amb el conjunt Duo Styl.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook