Fa més de vint anys que la comunitat budista Samye Dzong viu a pocs quilòmetres de Santa Coloma de Farners, però són pocs els gironins que coneixen la seva existència o quin tipus de vida practiquen. Una realitat que els cinc monjos i monges del monestir Budista Samye Dechi Ling han decidit canviar amb petits passos que començaran a fer el pròxim 17 de març.

I que aquesta és la data que han escollit per inaugurar un monument sagrat que han tardat un any a construir i que mesura 7,8 metres d'altura: l'stupa. «És on oferim a Buda les nostres pertinences per invocar l'ajuda necessària perquè el món funcioni amb pau i bondat entre els éssers», explica Anna Ríos, una de les monges budistes del monestir, qui respon també al nom tibetà de Ani Kunga Lhamo (Deessa que té la felicitat i la vida). Segons relata, dins l'stupa hi ha diferents mantres de bondat i compassió en benefici dels éssers del món.

Uns missatges que volen transmetre el dia 17 en l'acte inaugural en el qual han convidat unes 200 persones entre familiars, socis, simpatitzants, autoritats i representants d'entitats culturals, socials, comercials, veïns i amics del poble. Durant la cerimònia festiva hi intervindran: l'Abat del monestir escocès Samye Ling, Lama Yeshe Rinpoché; la directora dels centres Samye Dzong, Lama Tsondru; l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu. Entre els assistents també hi haurà els representants de les comunitats religioses del poble: Mossèn Ramon Alventosa i representants de les dues mesquites i de la fe sikh. «Amb aquest acte volem establir connexions més fortes amb el nostre entorn que és Santa Coloma», assegura Ríos, qui afegeix que tot i que fa que són a la zona des de l'any 1997, són pocs els veïns que saben quina vida practiquen. «Ens coneixen perquè quan anem al mercat portem la roba de monjos però no saben què fem», remarca aquesta monja budista.

Durant l'acte, que començarà a dos quarts d'onze del matí, també es farà una cerimònia budista Riwo Sang i una actuació castellera a càrrec dels Castellers de Les Gavarres, entre altres activitats.

Jornades de portes obertes

El monestir budista Samye Dechi Ling va ser fundat l'any 2012 a la casa noucentista de Can Toni Mola, que data de l'any 1905. Anteriorment, es feien retirs al centre budista ubicat a la Fradera-El Rossell creat l'any 1997. Actualment, el monestir colomenc és l'únic del país on hi viuen cinc monjos i monges occidentals ordenats. A la comunitat també hi resideixen practicants laics. «La pràctica budista et porta a la interiorització i el que ens agradaria és obrir-nos i donar-nos a conèixer al poble», destaca Ani Kunga Lhamo.

Per això, tot i els cursos que ja realitzen de pràctica i difusió de l'ensenyament budista, tenen previst fer dues jornades de portes obertes al monestir -l'11 de maig i el 2 de juny- per fer més pròxima la seva fe religiosa i forma de vida.