La matança del porc ha esdevingut amb el temps un referent de la cuina casolana a la comarca de la Selva. Es va iniciar l'any 1974 quan el Centre Cultural Parroquial va proposar recuperar el tradicional àpat familiar que es feia a les cases quan es matava el porc un cop l'any.

Què significia per al poble de la Cellera la celebració de la matança del porc?

Fa quaranta-cinc anys que se celebra aquesta festa i avui s'ha convertit en una data esperada per molts veïns de la Cellera. A banda de la Festa Major, la matança del porc és la celebració on més persones i entitats del poble participen.

Qui hi participa, a la festa?

Organitzada per la junta del Centre Parroquial de la Cellera i amb la col·laboració de l'Ajuntament, hi participen un total de 200 voluntaris que s'encarreguen d'elaborar el dinar i servir-lo. A més, també comptem amb la participació de diferents artistes del poble, que exhibiran els seus treballs a la Fira d'artesans i brocanters; així com els Amics de l'Entorn, que organitzaran una marxa, i els grallers i la colla gegantera de la Cellera, que animaran els carrers.

Quin és l'objectiu principal de la celebració?

El que ens va moure a divulgar la festa era el desig de donar a conèixer el nostre patrimoni gastronòmic, potser senzill però genuí de gairebé tot el Ter Brugent. Els milers de persones que n'han gaudit durant tots aquests anys són el millor testimoni de com els ha complagut.