La popular bassa de Can Rufí de Caldes de Malavella va recuperant, a poc a poc, la seva condició original. Sobretot després que la setmana passada una màquina buidés 100 metres cúbics de llot d'aquest espai que s'havia anat degradant amb el pas dels anys.

Segons va informar ahir l'Associació Sorellona -que s'encarrega del projecte- aquesta actuació era imprescindible per aconseguir que diferents espècies autòctones com el gripau comú, la salamandra o la tortuga estany tornin a habitar a les aigües d'aquesta bassa.

«Era un pas clau per poder millorar la qualitat de l'aigua i que les espècies autòctones tornin soles», va destacar Iago Pérez, un dels tècnics de l'entitat. En aquest sentit, Pérez va explicar que es va treure «tot el llot que es va poder» amb el pressupost del qual disposaven i que, a partir d'ara, estaran pendents de com evoluciona aquest espai. Només el buidatge els va costar uns 4.000 euros.

La bassa de Can Rufí, molt coneguda entre els caldencs, es trobava molt degradada pel pas dels anys, l'acumulació de nutrients i de brossa i la invasió d'espècies exòtiques. L'octubre passat, però, l'Associació Sorellona, formada per biòlegs, ambientòlegs i altres titulats en el camp de la gestió de recursos naturals van decidir fer-se'n càrrec i iniciar les actuacions pertinents per tal de recuperar el seu estat original.

Tornen les salamandres

Al llarg de cinc mesos, els membres de Sorellona han aconseguit treure algunes espècies exòtiques de les aigües tèrboles i verdes, recollir la brossa escampada per l'entorn, netejar un antic mur ple d'heura o canviar l'antiga sortida de l'aigua per una de nova per poder fer un manteniment adequat.

«També vam buidar l'aigua per poder treure el llot i els peixos i ànecs que hi havia els vam portar a una altra zona natural de Caldes», va detallar Pérez, precisant que entre un procés i l'altre es van emportar una agradable sorpresa.

«Després de buidar l'aigua, va ploure coincidint amb l'època de reproducció dels amfibis i, com que no hi havia peixos, van escollir la bassa de Can Rufí per fer-ho», va assegurar aquest membre de Sorellona, qui va precisar que ja han vist tres gripaus comuns i cries de salamandra. Tot i això, per poder fer el buidatge del llot, els van traslladar a un espai molt proper.

Fa uns quinze dies també van organitzar una jornada d'educació ambiental i neteja de l'entorn de la bassa destinada, sobretot, a conscienciar la gent de la importància de no llençar brossa o espècies exòtiques.

Ara, des de Sorellona, els resta esperar que tortugues, amfibis, ocells i ratpenats autòctons d'aquesta zona selvatana tornin a la bassa de Can Rufí.