ERC de Blanes portarà a debat, en el ple de demà, una moció per demanar que es canvïi el nom de l'avinguda Joan Carles I pel d'avinguda de la República.

Segons exposa el grup municipal en el document que portarà a votació en el ple, la trajectòria del rei espanyol «de cap manera justifica, ans al contrari, el manteniment d'aquest honor».

En aquest sentit, els republicans exposen que el rei Joan Carles I va ser designat «a dit» com a cap d'Estat pel «dictador i genocida» Francisco Franco Bahamonde; que actualment «encara no està clar» quin va ser el seu paper durant el cop d'Estat del 23 de febrer de 1981; i que ha acumulat una fortuna l'origen de la qual «mai no ha estat justificada públicament».

També asseguren que durant els darrers anys del seu mandat el monarca va ser protagonista «d'accions vergonyants». «Excessos en viatges i objectes luxosos, caceres sagnants d'espècies protegides, escàndols socials així com ombres de corrupció i sentències condemnatòries per corrupció a membres de la seva família, actes tots indignes, ja que suposaven un greuge directe a una ciutadania colpejada per la crisi econòmica», relata ERC a la moció.

A més, el grup municipal assenyala que fer aquesta petició també tenen en compte que l'actual Rei d'Espanya, Felip VI, va «justificar les accions repressives de l'Estat contra el poble català» en la seva intervenció del 3 d'octubre de 2017.

Per tot plegat, el grup municipal proposarà en el ple que se substitueixi la toponímia d'avinguda Joan Carles I per la d'avinguda de la República. «Des de l'any 2012, la República és un plantejament polític de primer ordre i una aspiració per a la consecució de la qual milions de persones lluiten democràticament i pacífica», afegeix el document.