L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha posat en marxa el procés per expropiar les instal·lacions de la xarxa municipal d'aigua, el pas previ per poder licitar el servei que, actualment, gestiona Sorea. Així ho va confirmar ahir l'alcalde, Joan Ramon Veciana (PIG), qui va avançar que la voluntat de l'equip de govern és que tot el tema de l'aigua estigui resolt abans del final del mandat.

D'aquesta manera, el consistori hilarienc dona compliment a una sentència judicial emesa el 2011 i ratificada el 2015, en la qual s'anul·lava la concessió atorgada a Sorea l'any 2007 per un període de 50 anys.

La polèmica per la gestió de l'aigua va començar a finals de l'any 2007 quan el propietari de la xarxa -un particular- va arribar a un acord amb Sorea per vendre-li la xarxa. Per la seva part, l'equip de govern d'aquell moment (ERC i el Partit Independent de les Guilleries) van atorgar en un ple municipal la concessió del servei de l'aigua a Sorea per un període de 50 anys (del 2008 al 2058).

Una adjudicació que es va fer efectiva el març del 2008 i que l'oposició (CiU) va criticar durament, assegurant que era «incorrecta». Per aquest motiu, els convergents van decidir portar l'acord de ple al Tribunal Contenciós Administratiu número 3 de Girona, que al 2011 els va donar la raó i va anul·lar la concessió.

Sorea va recórrer, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ratificar la sentència que, segons el consistori, sostenia que l'equip de govern d'aquell moment no tenia «cap informe tècnic, no havia buscat cap alternativa a Sorea i havia donat per bones les dades i números proposats per l'empresa interessada». Aquest fet es va produir el mes d'abril del 2015, un mes abans que el PIG obtingués el govern municipal amb majoria absoluta. «Nosaltres vam entrar a governar el juny i això s'havia de resoldre, però necessitàvem informació per poder visualitzar com fer tot el procés i quins passos seguir per complir aquesta sentència», va explicar ahir Veciana.

L'agost de 2017, el ple municipal va acceptar formalment la sentència i es va obligar Sorea a seguir prestant el servei mentre no es fes una nova concessió. Finalment, en el ple del 22 de març de 2018 es va iniciar l'expedient d'expropiació de béns, instal·lacions i infraestructures que integren la xarxa del servei d'aigua. «Nosaltres posarem un preu i és probable que ells no hi estiguin d'acord i s'hagi d'acabar resolent en un jurat d'expropiació que dicti el preu que consideri just», va concretar el batlle. El preu calculat pel consistori són 327.000 euros. I un cop l'Ajuntament ja tingui la xarxa, haurà d'estudiar quina és la millor opció per a la seva gestió, tot i que de moment, opta per treure el servei a concurs públic.

En relació a la finalització de tot el procés, Veciana va avançar que la voluntat de l'equip de govern és tenir-ho «el màxim de resolt» abans del final d'aquest mandat, el juny del 2019. «És el que ens agradaria, creiem que és possible però no depèn tot de nosaltres», va afegir l'alcalde.