10 de abril de 2018
10.04.2018

Una exposició fotogràfica recull els 75 anys del Club de Vela Blanes

La mostra està formada per mig miler d'imatges que recorren la història de l'entitat des del seu inici a la Punta de Santa Anna fins a l´actualitat

12.04.2018 | 07:11
Una exposició fotogràfica recull els 75 anys del Club de Vela Blanes

El Club de Vela Blanes va inaugurar, divendres al vespre, el primer dels actes inclosos al cicle commemoratiu dels seus 75 anys d´història: una exposició fotogràfica. Segons va informar l'Ajuntament, la mostra està allotjada a la Casa Saladrigas i està formada per mig miler de fotografies ordenades cronològicament, des del 1943 fins a l´actualitat que mostren esdevenimets oficials com inauguracions o entregues de premis dels milers de competicions nàutiques que s´han organitzat al club, fins a moments molt més distesos i quotidians: festes infantils, cantades d´havaneres, balls, sopars de germanor o barbacoes.

El recull fotogràfic també es fa extensiu a una altra sala dedicada a l´Escola de Vela. En aquest espai hi ha nombroses imatges dels primers batejos de mar que per a molts nois i noies de Blanes hauran significat les classes fetes amb el Club de Vela Blanes.

Les fotografies es complementen amb un variat assortiment de material relacionat amb la navegació. Hi ha des d´un Optimist –embarcació infantil-, fins a una vela d´una modalitat que ara compta amb força practicants, el Windsurfing. En aqueta sala també hi ha un Caiac complert i una taula de Paddle Surf, així com pòsters i cartells de diversos campionats, entre ells el Campionat Internacional Gran Prix Vila de Blanes de Classe 420.

Tot això a mida natural, en el sentit que es tracta d´embarcacions reals, que s´utilitzen per fer esport nàutic. Però també n´hi ha de mides més reduïdes: i és que a l´exposició s´hi troben autèntics tresors, maquetes d´embarcacions cedides especialment per a la ocasió per tres especialistes: Quim Esgleas –més conegut pel sobrenom de Marroi-, Ramon Font i Salvador Tordera.

A la sala del segon pis, compartint espai amb l´itinerari fotogràfic, hi ha maquetes que reprodueixen a escala, sense que s´hagi perdut cap ni un detall, vaixells històrics que van existir en la realitat. Així, hi ha des del galiot Sant Lluís del segle XVII fins a la goleta Juan Sebastián El Cano, botada l´any 1927, passant per l´HMS Vanguard, construït el 1787, entre d´altres.

Encara hi ha quatre maquetes més que complementen el leitmotiv central de l´espai que ocupen. Es tracta de la Sala dels Presidents, on hi ha diversos exemplars de revistes editades pel CV Blanes, així com quadres amb reproduccions dels qui en el seu moment van encapçalar el Club de Vela Blanes fins ara: René Bourlon Bouzi (1943-1955), Ramon Doll i Augís (1955-1967), Xavier Oms (1967-1974), Josep M. Martínez de Cardeñoso (1974-1979), Josep Arxer Anglada (1979-1991), Simon Schwartz i Riera (1991-2001) i l´actual president des del 2001, Amadeu Nualart.

L'acte d'inauguració el van encapçalar l´actual president del Club de Vela Blanes, Amadeu Nualart, i l´alcalde de Blanes i regidor d´Esports, Mario Ros. L'exposició es podrà visitar fins al 28 d'abril als matins, de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h; i a les tardes de dijous a dissabte, de 17 a 20 h.

El Club de Vela Blanes, el primer creat arreu de Catalunya i, per afegit, a comarques gironines, es va fundar exactament el 13 de març de l´any 1943, i les primeres activitats no les feia encara a l´actual emplaçament, sinó a la platja de la punta de Santa Anna. Quedava situat, doncs, a l´altra costat del Port Pesquer respecte el seu actual emplaçament, ampliat i millorat amb uns treballs que es van inaugurar justament el març del 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook