Vidreres commemorarà un veí de la localitat que va morir al camp de concentració de Mauthausen l'any 1941. Així es va aprovar ahir en el ple, arran d'una moció presentada per ERC en la qual es demanava instal·lar una llamborda o placa Stolpersteine en record a les persones del poble deportades als camps de concentració nazis. Segons va explicar el portaveu del grup municipal, Eduard Adrobau, a Vidreres es té constància de l'existència d'un veí que va morir a Mauthausen. Es tracta de Rossend Alemany Peiret, qui va néixer el 6 de gener de l'any 1920 i va morir el 29 de novembre del 1941 al camp nazi. «Pel que hem pogut saber, amb 18 anys va haver de marxar a l'exili i va acabar al camp de concentració, on va morir amb 21 anys», va detallar Adrobau, qui va remarcar que amb aquesta iniciativa es busca reivindicar la memòria històrica.

Sobre el lloc on instal·lar la placa, els republicans van proposar la plaça Lluís Companys. «No hem trobat en quina casa vivia exactament i de la seva família no queda ningú viu», va precisar el regidor d'ERC, qui va assenyalar que la germana de Rossend Alemany es va traslladar a un poble de Lleida, on va acabar morint.

16 llambordes a Girona

El primer municipi de la demarcació a dur a terme aquesta iniciativa va ser Girona on, a finals de gener, es van col·locar 16 llambordes Stolpersteine al Jardí de la Infància en record als gironins que van ser deportats als camps de concentració nazis. Les llambordes, creades per l'artista alemany Gunter Demnig l'any 1993, estan fetes de formigó recobert d'una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades o deportades durant el nazisme.