La Guàrdia Civil i la Gendarmerie francesa han desmantellat una organització criminal internacional dedicada al tràfic de marihuana i haixix que actuava entre França i Espanya, concretament en localitats de Barcelona i Girona, amb la detenció de 28 persones.

En un comunicat, l'Institut Armat ha explicat que tots dos cossos van desenvolupar l'operació Mekone de manera simultània el 9 d'abril amb escorcolls a les províncies de Girona (4) i Barcelona (1), així com a França (18), que es van saldar amb cinc detinguts a Espanya i 23 a França.

La investigació va arrencar l'octubre del 2016 després que la Gendarmerie detectés aquesta organització que transportava haixix i marihuana des d'Espanya fins a França, amb presència dels seus membres en tots dos països.

Després de tenir aquesta informació, la Guàrdia Civil va iniciar vigilàncies i controls d'alguns sospitosos a Caldes de Malavella, Sils i Vidreres (Girona), i a Sant Antoni de Vilamajor (Barcelona) que podien tenir plantacions o punts d'ocultació de la droga.

En els escorcolls del 9 d'abril van desmantellar dues plantacions de marihuana confiscant un total de 890 plantes, sis quilos de cabdells de marihuana, un arma de foc, cartutxos de diversos calibres, quatre vehicles i material per al cultiu d'aquesta droga.

Els cinc detinguts a Girona són de nacionalitat francesa i els constaven ordres europees de detenció emeses per França per tràfic de drogues.

En l'operatiu a França, a més dels 23 detinguts, es van confiscar 500.000 euros, altres 100.000 en comptes bancaris, 15 vehicles d'alta gamma, joies de luxe així com armes llargues i curtes, i 18 dels arrestats han ingressat a la presó.