L'Ajuntament de Blanes ja ha iniciat la implantació del nou sistema de recollida selectiva consistent en canviar tots els contenidors de la localitat i en utilitzar camions de càrrega lateral. Segons va informar ahir el consistori, aquest procés s'està fent a través de l'empresa de neteja Nora i compta amb un pressupost global de 3,3 milions d'euros.

Per tal d'agilitzar tot el procés, s'estan muntant les peces dels contenidors en una nau industrial, simultàniament a la seva instal·lació. L'Ajuntament preveu que la feina estigui enllestida a mitjan mes de maig.

El canvi més significatiu consistirà a canviar els contenidors actuals, per un total de 908 de nous que permetran fer la recollida mitjançant la càrrega lateral. Aquests nous contenidors tenen capacitat de fins a 3.200 litres, fet que permetrà que amb un sol contenidor, es pugui duplicar o triplicar la capacitat d'un dels actuals. En total, els 908 contenidors es repartiran en 300 Illes: 207 de brossa resta, 174 de matèria orgànica, 177 de paper, 176 d'envasos i 174 de vidre.

Amb el nou sistema, l'Ajuntament blanenc assegura que augmentarà el nombre de zones on hi haurà contenidors de recollida selectiva que, a més, disposaran d'una guia inferior per mantenir-los alineats, i seran de més fàcil obertura a través dels pedals i manetes que s'accionen per obrir la tapa. També hi haurà 20 àrees adaptades a discapacitats físics.

El nou sistema suposarà l'entrada en funcionament de sis nous camions de càrrega lateral: quatre ho faran pel costat dret, i els altres dos pel costat esquerre. Igualment, hi haurà un vehicle per rentar l'interior dels contenidors, i un altre que actuarà de satèl·lit per poder moure'ls en cas que sigui necessari. Aquest nou material s'afegirà als nous vehicles en funcionament des de principis d'any per millorar la neteja viària.

Avantatges del canvi

A banda de la major capacitat per acumular-hi residus, els nous contenidors substituiran un material que, segons l'ajuntament, estava «obsolet» i que «havia esgotat la seva vida útil». En aquest sentit, l'ens va destacar com a avantatges del canvi: el guany estètic que suposarà la implementació del nou material, ja que tots els contenidors tindran la mateixa forma; el guany en agilitat -l'operació de carregar la brossa dels contenidors es fa en menys temps-, així com la reducció del personal necessari per fer la recollida d'escombraries. L'actual sistema funciona amb un conductor i dos operaris de suport que s'encarreguen de fer l'abocament, mentre que amb el nou serà el mateix conductor qui s'encarregarà de tota l'operació. Això no significarà que s'acomiadi el personal sobrant, sinó que es destinarà a incrementar la neteja viària.

Actualment s'està implementant la segona fase dels canvis i millores en la recollida i neteja d'escombraries per aquest 2018. La primera va consistir en la introducció de la nova maquinària de neteja viària i, un cop enllestida aquesta segona fase de desplegament del sistema de càrrega lateral dels contenidors, la tercera fase serà la implantació de la recollida porta a porta a les urbanitzacions; i la quarta diverses millores en la recollida porta a porta que es fa en part del centre de la vila.