La votació del pressupost de Blanes per aquest 2018 es podria tornar a endarrerir a causa de la falta de consens entre els grups municipals. Tot i que està previst que la proposta de l'equip de govern (PSC) es porti a debat i a votació en el ple d'aquesta tarda, si finalment la negociació prèvia amb la resta de partits no arriba a bon port, s'ajornaria fins al ple de maig.

Així ho va explicar el regidor d'hisenda, Nicolás Laguna, en l'audiència pública que es va fer dimarts al vespre a la sala de plens per presentar els pressupostos als veïns de la localitat. En aquest sentit, Laguna va recordar que, habitualment, aquest tràmit es fa abans d'acabar l'any anterior, però, que aquest 2018, s'ha endarrerit a causa de la situació política del consistori: el trencament del pacte de govern entre el PSC, CiU i ERC a l'octubre i la dimissió de l'exalcalde Miquel Lupiáñez pel seu rebuig a l'aplicació de l'article 155, al novembre.

Si finalment arriba al ple, perquè la proposta prosperi, l'equip de govern haurà de sumar una majoria simple. Això suposa que la suma de vots contraris ha de ser inferior als cinc vots favorables (PSC i PP) amb els quals parteix la votació inicialment. Per aquest motiu, Laguna va especificar que fa setmanes que s'està negociant amb la resta de grups polítics (La CUP, CS, Batega, ICV-EUiA, PDeCAT i ERC) per aconseguir o bé vots positius, o bé, abstencions.

Si tampoc s'aconseguís portar una nova proposta al ple de maig, l'única opció que quedaria seria prorrogar els pressupostos del 2017, utilitzant les mateixes partides de l'any passat. En aquest sentit, el regidor d'Hisenda va precisar que si es produís aquest fet, no es podrien desenvolupar les despeses i inversions previstes en relació als números del 2017.

Renovar l'enllumenat

D'altra banda, en l'audiència pública, l'edil d'hisenda va presentar el pressupost per al 2018 que puja a 53.230.814 euros, un import que suposa un increment de 7,3 milions respecte al del 2017.

En inversions, s'hi destinaran 5.659.000 euros, un xifra que quadruplica la de l'any passat quan va ser de 1.350.000 euros. La partida més destacada es destinarà a renovar l'enllumenat públic, amb 3.745.000 euros, una millora que es cobrirà a través d'un crèdit de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) a retornar sense interessos.

La resta d'inversions estan repartides en altres millores d'infraestructures que tenen a veure amb diversos àmbits que van des de les instal·lacions de clavegueram (pluvials i residuals) fins a seguretat, passant per vies públiques, reformes al cementiri, parcs i jardins, vies públiques i talussos o millora en la gestió del patrimoni i dependències.

També destaca l'increment dels diners procedents de la Taxa Turística, que passen dels 70.000 euros rebuts l'any passat fins els 200.000 euros d'enguany, destinats íntegrament a despeses d'aquest sector econòmic.