Fa una pila d’anys, durant els primers mandats democràtics, es va dragar de manera exhaustiva, gairebé salvatge, el fons marí davant la blanenca platja de s’Abanell per regenerar no recordo quines platges del Maresme. Des d’aquella pifiada monumental, s’Abanell no ha tornat a ser mai més el que va ser. Qualsevol temporal de llevant o migjorn la deixa reduïda a la mínima expressió. Tot i que les decisions es van prendre des de Madrid, molts blanencs pensem que els representants democràtics locals no van ser prou llestos ni prou bel·ligerants per aturar el despropòsit.

Paradoxalment, l’any 2002, algú, també des de Madrid, va decidir que per assentar la recurrentment malmesa platja de s’Abanell es dragaria el fons marí de Malgrat de Mar per portar sorra cap a Blanes. Surrealista! Totes les forces polítiques malgratenques s’hi van oposar i van treballar plegades per evitar-ho. Ni recordo, ni he aconseguit informació contrastada de si el «projecte» va tirar endavant. Si hi va tirar, no va servir per a res. I si no hi va tirar, vull creure que es degué a un posicionament més unànime i contundent dels edils malgratencs, que no pas havia estat el de l’ajuntament blanenc.

Ara, l’amenaça (que com sempre arriba des de Madrid, donat que la gestió de la franja litoral correspon a la jurisdicció estatal) apunta al fons marí ubicat entre Lloret de Mar i Tossa. El beneficiari i/o destinatari: Sant Antoni de Calonge. La incògnita: l’impacte que rebran les platges de sorra que hi ha entre els dos municipis. El pronòstic, gairebé la certesa, que sí, que patiran algun grau de degradació més o menys irreversible.

Com vostès ja saben no soc ni enginyer, ni geòleg, ni oceanògraf ni res semblant.

Però l’experiència viscuda amb s’Abanell i el sentit comú em fan pensar que treure sorra d’un lloc per portar-la a un altre és com despullar un sant per vestir-ne un altre. A curt termini, potser beneficiï el receptor. A mitjà termini els perjudica tots dos. I encara més, si a les platges receptores no es fa cap intervenció per modificar l’impacte dels temporals. Veurem com defensen la seva sorra la gent de Lloret i Tossa. Aquest article vol ser només un granet blanenc, personal i solidari per, en aquest tema, donar-los suport.