El 24 d'agost del 2017 en Marc i la Paula -dos joves del Maresme- es disposaven a fer una sortida amb caiac pel pantà de Susqueda i van patir una mort violenta. Pràcticament nou mesos després, la instrucció del cas continua oberta i, de fet, després de la jornada d'ahir, es preveu d'allò més llarga. Ahir les parts implicades van presentar al magistrat del jutjat d'instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners noves diligències d'investigació.

Actualment sobre la taula hi ha el nom de Jordi Magentí Gamell, en presó preventiva des de principis de març com a principal sospitós pel doble crim del pantà. L'investigat va ser citat ahir pel jutge, atès que les diligències prèvies s'havien transformat en procediment de jurat i la llei que ho regula estableix que s'ha de citar la persona en qüestió i prendre-li declaració. Un tràmit que en infinitat de casos passa desapercebut, però que ahir va despertar l'interès d'un gran nombre de mitjans de comunicació, que es van congregar a les portes de l'edifici judicial colomenc.

Aquest també és el moment processal en el qual les parts proposen les diligències d'investigació a practicar en els pròxims mesos sobre les quals s'haurà de pronunciar el jutge instructor. En el cas del ministeri fiscal i les acusacions (exercides pels advocats Carles Monguilod i Josep Riba en representació de les famílies i els ajuntaments de Cambrils i Arenys de Munt) ja havia transcendit algunes de les proves que demanaven, com per exemple un llistat dels objectes i peces de roba que els dos joves portaven i que encara no s'han trobat, un document amb les possibles sancions o procediments sancionadors administratius oberts contra Magentí per activitats il·legals a la zona o un informe d'imputabilitat.

Tant el fiscal, Víctor Pillado, com les acusacions van demanar que continuï el procediment pel tribunal de jurat i van acusar Jordi Magentí de dos assassinats i tinença il·lícita d'armes. Pel que fa a l'investigat, aquest es va acollir al seu dret a no declarar i no va donar cap explicació a les diferents parts, ni tampoc al jutge.

La defensa mou fitxa

Per altre costat, la defensa de Magentí -exercida pel despatx Salellas advocats- va demanar ahir el sobreseïment del cas, el qual va ser descartat pel jutjat que investiga el doble crim. Va ser llavors quan la defensa va presentar una llista amb més d'una trentena de diligències d'investigació.

Una d'aquestes coincideix precisament amb una de les que ja s'havia dit que demanarien també el ministeri fiscal i les acusacions: la declaració de l'esposa de l'investigat. A partir d'aquí, s'obre la porta al fet que la dona comparegui voluntàriament al jutjat a declarar en el cas que el jutge ho ordeni. A l'escrit presentat per la defensa s'han realitzat altres tipus de peticions, entre les quals hi ha les declaracions de diversos testimonis, un seguit de proves documentals i un parell de proves pericials.

Al primer bloc, a més del de l'esposa, es demana l'interrogatori del fill de Magentí i de diverses persones relacionades amb la zona del pantà de Susqueda. Pel que fa a les documentals, aquestes són molt variades i es requereix des d'una llista amb tots els telèfons presents a la zona del pantà durant una sèrie de dies d'agost, fins a les dades meteorològiques recollides el dia dels fets. També s'han sol·licitat mostres d'ADN de la platja dels xinesos. La defensa ha avançat que un cop practicades totes les diligències de prova que demanen, Magentí declararà.

Altres possibles autors

Tal com va explicar l'advocat Carles Monguilod en sortir dels jutjats, creu que totes aquestes diligències plantejades per la defensa de Magentí tenen l'objectiu de deixar «sobre la taula la possibilitat que en el moment dels fets i el lloc on van passar, podria haver-hi altres persones».

Respecte al delicte de tinença il·lícita d'armes, Monguilod va dir que «no es necessita trobar l'arma de foc si l'evidència és que la causa de la mort dels joves és aquesta». En el cas que es condemnés el sospitós pel doble assassinat se li sumaria aquest càrrec com a conseqüència. Per aquest motiu, ha relatat que ja s'ha demanat a la Guàrdia Civil que certifiqui si l'investigat tenia permís d'armes en el moment dels fets, «que sembla que no en tenia» va afegir.