Dues pirotècnies italianes, tres d'espanyoles i una de Suïssa competiran en la 48a edició del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes, que se celebrarà del 21 al 26 de juliol.

Segons va informar ahir el consistori, en total es van presentar 22 propostes -vuit d'elles, estrangeres- i se'n van escollir sis de definitives i dues més que estan en reserva per si es produeixen inconvenients d'última hora.

Aquest és el tercer any consecutiu que augmenten els participants al concurs. El 2017 es van presentar 16 empreses (dotze de l´estat espanyol i quatre d´estrangeres) i el 2016 n´hi va haver nou. Un augment de candidatures i de presència estrangera que, segons el consistori, és «molt positiva» i que interpreta com un «increment del prestigi» del certamen.

El concurs, que té un pressupost de 150.000 euros, l'obrirà el dia 21 de juliol la Pirotècnica valenciana Caballer FX Global Focs. L´endemà diumenge, dia 22, serà el torn de la italiana Pirotècnica Pyroitaly, que s'estrenarà a Blanes.

També serà la primera vegada que participarà en aquest certamen l'empresa que actuarà el dilluns dia 23, la Pirotècnica SAGL, procedent de Suïssa. El dimarts 24 de juliol oferirà el seu espectacle la Pirotècnia Hermanos Ferrández de Múrcia, guanyadora de l´anterior edició del 2017.

Finalment, el dimecres 25 de juliol, revetlla de la festivitat de Santa Anna, actuarà la Pirotècnica Xaraiva, de Galícia, amb una tradició que es remunta als anys 60. I, per últim, el dia central de la Festa Major de Blanes ho farà la Pirotècnica Parente Fireworks, d´Itàlia.

A cadascuna se li pagaran 19.000 euros i la que obtingui el primer premi rebrà 6.000 euros, mentre que el segon classificat guanyarà 2.000 euros. A banda d'aquests incentius econòmics, la pirotècnia que guanyi el concurs quedarà convidada automàticament perquè torni a participar l´any següent, sense necessitat de passar una selecció, al concurs de Blanes i a les festes de Lloret de Mar.

Acord amb el Gremi de Firaires

Aquest estiu serà el primer, des de l'any 2011, que el certamen s'allargarà durant sis dies. Inicialment, l'Ajuntament havia fixat cinc dies d´espectacles pirotècnics, concretament del 23 al 27 de juliol. Aquestes dates, però, no incloïen el cap de setmana, fet que va provocar la preocupació i queixes d´alguns veïns i negocis de la localitat selvatana per la possible «pèrdua d´ingressos» o de visitants, molts dels quals treballen entre setmana.

Arran d´aquesta situació, l´alcalde, Mario Ros, es va reunir amb representants dels principals sectors econòmics afectats -comerciants, allotjaments, hostaleria i restauració- i amb el Consell Local de la Joventut de Blanes, els quals van considerar imprescindible que el concurs de focs inclogués un dissabte.

Per això, i després de reunir-se amb el Gremi de Firaires de Catalunya, el consistori blanenc va decidir ampliar un dia i incloure un dissabte.

El gremi es va comprometre a assumir els costos que suposarà allargar el certamen un dia més: 19.000 euros, que és el que es paga a les empreses pirotècniques per actuació. A més, lliuraran 12.000 tiquets, mentre que l'any passat van ser un total de 8.000: 5.000 tiquets per als escolars i 3.000 tiquets gestionats per Serveis Socials.

A canvi, l'Ajuntament afrontarà les despeses extra de neteja o seguretat que es produiran a causa d´aquesta ampliació i permetran a les atraccions allargar cada dia el seu horari mitja hora més, però mantenint el mateix nombre de dies que ja estava previst que les parades estiguessin instal·lades: del 13 al 26 de juliol.