Més de 500 establiments hostalers de Tossa de Mar, Blanes i Lloret competiran, al llarg d'aquest estiu, per convertir-se en el municipi que més vidre recicla. Així es va donar a conèixer ahir durant la presentació de la campanya «pren nota, recicla vidre» impulsada per l'entitat sense ànim de lucre Ecovidre i l'Agència Catalana de Residus. En total, hi participaran 506 establiments de la selva marítima que podran seguir la seva posició en el rànquing a través d'una pàgina web. Els locals més compromesos amb el reciclatge d'envasos de vidre i que assoleixin major puntuació, rebran com a premi una classe magistral amb un xef reconegut amb tres estrelles Michelin.

A l'acte de presentació de la iniciativa hi van participar: el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost; l'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat; el regidor de Medi ambient de Tossa de Mar, Francesc Nadal; el tinent d'alcalde de Blanes, Nicolás Laguna; i el director d'operacions Ecovidre, José Fuster, entre altres personalitats. «Des de l'Ajuntament de Lloret de Mar hem de seguir treballant en l'aplicació de mesures adreçades a garantir i fomentar la recollida selectiva dels residus al nostre municipi, i pel que fa a la fracció de vidre, la col·laboració dels establiments del canal Horeca és imprescindible, en ser els principals generadors», va valorar el regidor de Medi ambient de Lloret, Jordi Orobitg.

Aquesta campanya està inclosa dins un pla integral que l'entitat sense ànim de lucre ha iniciat amb l'objectiu d'incrementar el reciclatge dels envasos de vidre als establiments hotelers de la costa mediterrània. Per tal de mobilitzar els professionals del sector, Ecovidre realitzarà més de 2.000 visites d'informació i sensibilització durant l'estiu. A més, l'entitat instal·larà un total de 29 nous contenidors i entregarà uns 500 cubells per facilitar el transport dels residus d'envasos de vidre.

També es decoraran 29 contenidors: 25 a Lloret de Mar i quatre a Tossa de Mar, amb motius estiuencs, que convidin els veïns d'aquestes localitats a abocar-hi envasos. Als municipis que superin el repte d'incrementar el reciclatge d'envasos de vidre, l'entitat els atorgarà un reconeixement.

Durant l'acte, es va recordar que l'estiu es considera una època fonamental per incrementar el reciclatge d'envasos de vidre. L'impacte del turisme i l'augment poblacional, així com l'increment del consum en el sector hostaler, suposen que al llarg d'aquest període es recicli aproximadament el 30% dels residus d'envasos de vidre que es fa al llarg de tot l'any. Per això, es va assenyalar que la col·laboració del sector turístic és clau, ja que aquests establiments generen gairebé el 50% dels residus d'envasos de vidre d'un sol ús.

20 anys reciclant vidre

Els orígens del reciclatge d'envasos de vidre es remunta a la dècada dels anys 80 amb l'arribada dels primers contenidors a Barcelona i Madrid l'any 1982. Arran de l'aprovació de la Directiva d'Envasos i Residus d'Envasos del 1997 i l'arrencada de les operacions l'any 1998, Ecovidre va esdevenir l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei públic, professional i al qual tenen accés tots els ciutadans.

Catalunya va signar l'autorització per a l'inici de les operacions de l'entitat d'Ecovidre el juliol de l'any 1998. Durant aquestes darreres tres dècades de col·laboració pública i privada el quilogram per habitant de residus d'envasos recollits a Catalunya s'ha duplicat, passant d'uns 9,8 quilograms per persona l'any 1998 fins als 20 kg/persona que es reciclen actualment.