La Policia Nacional ha desarticulat l'anomenat "clan dels Nicolic", un grup criminal especialitzat en estafes milionàries immobiliàries després d'haver estat detinguts set integrants a Blanes (Selva).

Segons ha informat avui la Policia Nacional, el clan desarticulat estava especialitzat en "rip deal", una modalitat d'estafa en auge a causa del repunt del mercat immobiliari, pel qual els presumptes autors fingeixen ser empresaris interessats a adquirir un bé immoble pel que ofereixen pagar una major quantitat de diners, sempre que el venedor accedeixi a canviar-los bitllets d'elevat valor per altres de quantia inferior.

Els set detinguts, assentats a Espanya i Itàlia encara que van arribar a cometre actes il·lícits en altres països de la Unió Europea com Alemanya i França, utilitzaven aquesta modalitat d'estafa ja que els bitllets lliurats eren facsímils -d'una alta reproducció que reprodueixen l'original d'una manera gairebé idèntica-.

Segons la policia, quan les víctimes detectaven l'engany a temps, els membres del clan dels Nicolic no dubtaven a utilitzar la violència per robar el botí.

En el clan familiar, precisa la Policia, existia un clar repartiment de rols, ocupant els de més estatus els membres amb una edat més avançada i que s'encarregaven d'impartir als joves la formació necessària per realitzar l'activitat il·legal.

A Espanya els arrestats comptaven amb diversos immobles entre els que es troba un edifici de tres plantes a Blanes (Selva), dos luxosos habitatges a Castelldefels (Baix Llobregat) valorats en gairebé 2.000.000 d'euros, una empresa sense activitat comercial real aparent i dotze vehicles d'alta gamma.

En l'operació, que ha comptat amb la col·laboració de la Guàrdia vaig donar Finança d'Itàlia, s'han intervingut 33.600 euros que portaven en el moment de la detenció, 60.000 euros en joies i 700.000 euros en bitllets facsímils de 500.

La investigació va començar al juny del 2017 quan es va tenir coneixement de l'existència d'una organització d'origen serbi especialitzada en la realització d'estafes pel mètode del "rip deal".

Els agents van constatar que els investigats havien intentat una estafa de 300.000 euros si bé, després de ser descoberts per la víctima, va acabar en un robatori violent de 150.000 euros.

Posteriorment, els agents policials van relacionar aquest delicte amb tres persones als quals els constaven antecedents per estafa, robatori amb violència i falsedat documental.

Avançades les investigacions es va descobrir que, a més del grup assentat a Espanya, existia un important entramat a la regió italiana de Lazio on el grup posseeix una vila, seu d'una empresa fictícia de metal·lúrgia, utilitzada per blanquejar els fons provinents de les seves activitats il·lícites.

Gràcies a la cooperació internacional, es va descobrir que el grup comptava amb propietats a Sèrbia i que també havien comès delictes a França, Itàlia i Alemanya.

En una altra operació diferent portada a terme a Madrid, els investigadors han detingut quatre persones més per intentar una estafa pel mateix procediment.

Els agents van tenir coneixement d'una pròxima reunió on se n'anava a negociar la compravenda d'un habitatge i que, per les gestions practicades, se sospitava que podria ser un intent d'estafa.

Després d'establir el dispositiu vigilància al lloc, els agents es van entrevistar amb les víctimes els quals els van indicar que havien acudit al lloc després de rebre una trucada interessant-se per una propietat que tenien anunciada a la venda per un import de 2.400.000 euros.

A la reunió, els detinguts els van mostrar una bossa plena de bitllets de 200 euros que contenia un total de 330.000 euros. Les víctimes havien de canviar-los per bitllets de menor valor per poder fer la venda.

Els agents van avortar l'estafa i van detenir els quatre integrants quan ja es disposaven a abandonar el lloc en dos vehicles.

Al seu interior es va intervenir una maleta que contenia un total de 1.500.000 euros en bitllets falsificats, de valor facial de 500 i 200, i divers material per a l'empaquetat de paper-moneda.