Un nen de 13 anys va morir dimarts a l'hospital doctor Josep Trueta de Girona a causa d'una meningitis. Segons va confirmar ahir el Departament de Salut, el menor, que era veí de Lloret de Mar, va arribar al centre hospitalari gironí en estat molt crític, i finalment va morir a causa de la infecció, que va ser «fulminant».

Salut va assegurar que ja s'ha iniciat el tractament preventiu entre les persones més pròximes al menor, en aquest cas, l'entorn familiar, i els companys de classe, i va concretar que es tracta d'un cas aïllat.

La meningitis és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Se'n produeixen casos durant tot l'any, però de manera més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera. Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com a brot (presentació de dos o més casos relacionats), sobretot en familiars convivents i escoles.

El microorganisme es transmet de persona a persona mitjançant les secrecions faríngies i nasals. El risc de contagi augmenta si hi ha un contacte estret amb la persona malalta (com dormir a la mateixa habitació, viure a la mateixa casa, o fer petons amb intercanvi de saliva, per exemple), però no cal desinfectar objectes ni espais com a mesura preventiva perquè el meningococ resisteix molt poc temps fora de l'organisme.

El nen, que era natural de Rubí, serà enterrat avui a les onze del matí a la parròquia Sant Romà de Lloret de Mar.

Aquest és el segon menor de la demarcació de Girona que mor aquest any a causa d'aquesta malaltia. A finals de gener, una nena de 17 mesos, va morir al Trueta després de patir una sepsis meningocòccica (una infecció generalitzada). La menor era veïna de Breda, també a la comarca selvatana.

Respecte al 2017, es van comptabilitzar una desena de casos a la regió sanitària de Girona: nou de persones residents de la demarcació i un que no. Quatre dels casos de l'any passat eren pacients en edat pediàtrica.