Els reis han parlat i s'han fet fotografies amb els participants de la jornada 'Rescatadors de talent' de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), que reuneix aquest divendres uns 400 joves a Caldes de Malavella.

Han estat parlant més de mitja hora, s'han acomiadat d'ells i dels dirigents de la fundació i se n'han anat a les 12:15, després d'assistir a la inauguració de la jornada i de presidir l'entrega dels Premis FPdGi 2018 a Vilablareix.

Les xerrades dels reis Felip i Letizia amb els participants han arribat després de la ponència inaugural de l'antropòloga Amber Case: s'han dirigit en una carpa, on durant més de mitja hora han estat amb els mentors i participants del programa.

Pedro Duque

A més ha estat parlant amb els joves el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, que també se n'ha anat després amb els reis.

La jornada 'Rescatadors de talent' prossegueix durant aquest divendres amb tallers i sessions.

El programa de la FPdGi s'adreça a joves de 20 a 30 anys amb formació superior que es troben en situació d'atur, o recerca d'un primer lloc de treball, amb la finalitat de promoure la mobilitat social i la meritocràcia en l'accés al món laboral.

Actualment hi ha més de 3.000 joves registrats, que tenen un 'mentoring' professional a càrrec d'alts directius de les 31 empreses participants, formació especialitzada als centres de desenvolupament de les mateixes empreses, una borsa de treball i ajudes a la mobilitat.

Últim acte d'una visita marcada per les protestes

El d'avui ha estat el darrer acte de l'agenda dels reis a comarques gironines. Els actes d'aquest 2018 són els que han generat més rebuig social, però també polític, dels que ha organitzat la FPdGi al llarg dels darrers anys. I on les conseqüències de l'1-O hi han estat palpables. Ahir, es van convocar fins a tres protestes simultànies per part dels CDR coincidint amb l'acte de lliurament de guardons al Mas Marroch de Vilablareix (Gironès). I avui, n'hi ha haguda una altra -que ha concentrat una vintena de persones- a les portes del PGA.

Però les absències més rellevants han estat les polítiques. De fet, cap representant de la Generalitat ni tampoc dels ajuntaments han assistit als actes. I el de Girona, fa mesos, ja va denegar el permís a la FPdGi per fer servir l'Auditori-Palau de Congressos, cosa que els ha obligat a trobar una ubicació alternativa.

A més, ahir al vespre, Caldes de Malavella va mostrar el seu rebuig a la presència de Felip VI inaugurant la nova plaça U d'Octubre del municipi. Un acte que també tindrà el seu ressò a Vilablareix aquest dilluns vinent. I és que l'Ajuntament, a les vuit del vespre, també inaugurarà una plaça U d'Octubre al poble. A l'acte hi assistiran l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i els alcaldes d'Aiguaviva i Sant Julià de Ramis, Joaquim Mateu i Marc Puigtió (els tres consistoris que han interposat la querella conjunta per les càrregues policials durant el referèndum).