El Jutjat d'Instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners va demanar ahir a l'investigat pel doble crim de Susqueda, Jordi Magentí Gamell, que dipositi una fiança de 460.000 euros per tal «d'assegurar les eventuals responsabilitats pecuniàries derivades dels delictes objecte del procediment». El sospitós -que actualment es troba en presó preventiva al Puig de les Basses- té només un dia per fer efectiva aquesta suma de diners, ja que si no ho fa, el jutjat «procedirà a l'embargament dels seus béns per un valor suficient en relació a la quantia assenyalada».

D'aquesta manera ha respost el jutge a la petició feta pel fiscal, on aquest demanava un total de 480.000 euros per fer front a la responsabilitat civil. Finalment la suma s'ha rebaixat en 20.000 euros, una quantitat que el jutge considera «imprescindible» (en el cas que Magentí sigui finalment condemnat) per tal de cobrir les indemnitzacions a les famílies d'en Marc i la Paula, els dos joves morts al pantà. Si, per contra, el sospitós quedés absolt, se li retornarien els diners o els béns. A l'escrit es considera que la demora de la mesura cautelar podria «posar en perill» la satisfacció de la responsabilitat civil, ja que l'investigat no disposa de béns al seu nom, i «l'única manera de satisfer» les mateixes ha de ser a partir dels seus ingressos obtinguts a través de la pensió, traspassada íntegrament a la seva parella. La quantitat indicada «s'ha fixat tenint en compte el nombre de perjudicats, així com els límits establerts en l'article 589 de la Llei d'Enjudiciament Criminal».

«Indicis suficients»

La decisió del magistrat se sustenta sobretot a partir de la consideració que existeixen «indicis de criminalitat suficients» contra Jordi Magentí, els quals desglossa en un document de divuit pàgines. Una opinió no compartida en absolut per la seva defensa -exercida pel Despatx Salellas- que va presentar ahir les seves al·legacions, les quals es reproduiran i s'ampliaran en el recurs d'apel·lació que tenen pensat interposar contra aquesta interlocutòria. La primera d'aquestes fa referència al moment processal en què s'ha sol·licitat, el qual consideren «inexplicable», ja que no es va fer «els dies posteriors a la detenció de l'investigat». Així, la defensa creu que s'ha produït una «situació d'abús de dret de la fiscalia» que només perjudicarà la parella del sospitós. Tampoc considera cert que «al sumari hi constin indicis de criminalitat» en contra de Magentí i, finalment, no comparteix «la majoria d'afirmacions relatives a l'autoria dels fets objecte d'investigació». Per tot això, entén que «no escau adoptar la mesura cautelar» i s'oposa a la resolució que s?ha dictat.