L´Ajuntament de Blanes va tancar ahir l´accés a la roca de sa Palomera on, divendres passat, va morir un turista alemany de 56 anys després d´una caiguda accidental. Segons va informar el consistori, la mesura és provisional i no s´aixecarà fins que s´implementin noves mesures destinades a reforçar la seguretat d´aquest icònic espai blanenc.

En aquest sentit, l´alcaldessa accidental, Pepa Celaya (PSC), ja ha demanat al Departament de Costes de l´Estat -que té la competència de tot l´entorn de la roca de sa Palomera i la platja colindant- que complementi la barana de seguretat de la part superior de la roca perquè els visitants no puguin accedir-hi, entre altres accions de seguretat.

Amb l´objectiu d´agilitzar al màxim aquesta demanda, el Departament d´Enginyeria de l´Ajuntament de Blanes ja ha redactat una proposta d´ampliació que inclou un esbós de l´estructura que s´hi hauria de posar. En aquest document, es contempla instal·lar una barana de seguretat d´uns 20 metres d´allargada per complementar la que ja hi ha en l´actualitat, delimitant un terreny molt irregular i eminentment rocós.

De moment però, el consistori ha decidit tancar l´accés, ja que l´entorn de la roca de sa Palomera, és un dels llocs més visitants de Blanes. Tot i que fins ara ja hi havia mesures de seguretat establertes i cartells amb senyals preventius,

Protecció Civil ha dissenyat, amb caràcter d´urgència, dos nous rètols de seguretat que substituiran els que hi havia fins ara a l´escala d´accés que condueix al capdamunt de sa Palomera. Els nous cartells advertiran que no es pot passar per fora de la zona de pas de seguretat protegida amb baranes, tenint en compte la perillositat i la irregularitat del terreny rocós. S´instal·laran en el lloc on, habitualment, onegen la senyera i la bandera de la vila de Blanes coincidint amb la Festa Major de Santa Anna i la Festa dels Copatrons. En els nous cartells, es recordarà als visitants que accedeixin al capdamunt del conjunt rocós que es tracta d´un paratge natural, i no «d´un parc temàtic on tot pot estar controlat i adequat a l´ús dels visitants».

També es recomanarà moure´s amb prudència i amb un calçat adequat. I, sobretot, es remarcarà la prohibició de realitzar «selfies» a dalt de la roca i l´obligació de no sortir del camí marcat i rodejat amb baranes.

El primer accident mortal

El conjunt rocós de sa Palomera té una alçada màxima sobre el nivell del mar d´uns 20 metres. La distància màxima arran de terra és de 15 metres, l´alçada des d´on es va precipitar al buit l´home que va perdre la vida la setmana passada. Es tractava d´un turista de nacionalitat alemanya de 56 anys d´edat que estava visitant aquest entorn acompanyat de la seva família. Segons testimonis, va relliscar quan era dalt del promontori fent una fotografia.

Segons va voler remarcar l´Ajuntament, aquesta va ser la primera mort accidental que s´ha produït en aquest lloc que, especialment en temporada turística, rep milers de visitants. L´accés a la roca està protegit per una barana, tant a l´escala com al mirador. Per contra, la zona del voltant de la bandera i el punt des d´on va caure la víctima mortal no n´hi cap.