L´accés a la roca blanenca de sa Palomera, que romania tancat al públic des del passat 1 d´agost, es va reobrir ahir a primera hora de la tarda. Instants després de retirar les tanques que barraven el pas, algunes persones ja van pujar escales amunt per gaudir de la panoràmica de Blanes.

Operaris de l´empresa que van estar fent les obres, Germans Escoriza, van retirar les tanques que impedien l´accés a quarts de cinc de la tarda, després d´una darrera visita a quarts de tres de la tarda per supervisar com havia quedat tota la instal·lació. La inspecció la va encapçalar el cap de Protecció Civil de l´Ajuntament de Blanes, Josep Lluís Pouy, acompanyat de la tinent d´alcalde de Seguretat i Urbanisme, Pepa Celaya, l´enginyera tècnica de l´Ajuntament, i el responsable de l´empresa contractada. El tancament de l´accés a Sa Palomera ha durat tot un mes -es va tancar l´1 d´agost arran d´una caiguda mortal-, mentre que els treballs per reforçar la seguretat van començar el 16 d´agost i van acabar gairebé dues setmanes abans del que s´havia previst inicialment, va informar l´Ajuntament. Les obres han consistit, d´una banda, en instal·lar un nou tram de barana de seguretat de dotze metres de llargària al voltant del promontori del capdamunt de tot, on hi ha el màstil amb la bandera. D´altra banda, s´ha modificat la barana que ja hi havia de 125 metres de longitud, per dotar-la de més seguretat amb la instal·lació de barrots verticals que dificulten sortir dels passos marcats. El nou tram de barana s´ha unit en els seus dos extrems amb la que ja hi havia i el seu objectiu és protegir l´accés al pal que hi ha al capdamunt de la roca. D´aquesta manera, s´ha adaptat en forma al relleu del promontori per evitar que quedin espais per la part inferior i no es pugui passar.

L´alçada de la barana és d´1,10 metres, depenent de les zones segons el relleu. El cost de les obres ha estat de 19.471.32 euros, que han inclòs la nova barana (4.634 euros), i la modificació de la que ja existia instal·lant-hi els barrots verticals (14.837,02 euros).

Caiguda mortal

El passat 27 de juliol una persona va morir en precipitar-se des del capdamunt de sa Palomera, una zona en principi inaccessible, situada a uns dotze metres d´alçada. Va ser a causa d´un accident fortuït produït per una malaurada combinació de distracció i negligència, ja que la persona accidentada va sortir de l´àrea abalisada. El promontori ja compta amb les adequades mesures de seguretat i compleix del tot la normativa, ja que es tracta d´un paratge natural.

L´accident mortal, el primer que s´ha produït en aquest indret, va provocar que es replantegés tant la col·locació com la tipologia de la barana de sa Palomera per tal d´incrementar la seguretat en una zona. L´Ajuntament de Blanes va decidir uns dies més tard tancar l´accés al conjunt rocós.