L'increment d'alumnes que arriben a la secundària ha fet trontollar les ràtios a les aules, fins al punt que aquest inici de curs l'Institut Serrallarga de Blanes ha vist com havia d'impartir quatre hores de classe a la setmana, amb 44 estudiants per a un sol professor. Es tracta d'una xifra molt per sobre de l'estipulada per part d'Ensenyament, i això ha fet que els sindicats posessin el crit al cel. El portaveu d'USTEC a les comarques gironines, Xavier Díez, lamenta la "mala previsió" que ha fet el departament en aquest aspecte.

"Entenem que sigui difícil calcular a P3 perquè només tens tres anys per preveure-ho, però a batxillerat i la ESO n'han tingut setze", lamenta Díez, que ha demanat que es creïn dues línies el més aviat possible. "La setmana que ve ja hi hauria d'haver dos grups de 22 en aquest institut", ha reblat.

Ensenyament deixa clar que "no és generalitzat" i que es tracta d'un tema "organitzatiu" del centre. De fet, l'institut explica que van fer una oferta de 77 places de Batxillerat, 35 per línia, més l'increment del 10%, i per tant es mouen "dins de la legalitat". A més, asseguren que la mateixa situació que viu el centre selvatà passa també molts altres a principis de curs.

Els sindicats, però, lamenten aquesta situació i alerten que si no es prenen accions "clares i ràpides" pot haver-hi casos molt similars els propers anys. I és que cal recordar que està previst un increment d'alumnes a la secundària durant els següents cursos.

Díez explica que per els docents "és molt complicat" donar classe amb ràtios tant altes. "Al final et trobes que has de deixar la manera innovadora de treballar i t'obliguen a agafar de nou el llibre per poder fer seguir tota l'aula", ha reblat.

En aquest sentit, Díez ha posat d'exemple la millora en l'idioma anglès. "El departament va tenir la bona idea de desdoblar alumnes i s'ha pogut treballar molt millor", assenyala.

Més oferta de cicles

Per poder donar resposta a aquesta situació els sindicats proposen una major oferta en els cicles formatius de grau superior i de grau mitjà. Segons expliquen, d'aquesta manera hi hauria molts alumnes que no tenen clar si volen anar a la universitat o no, a buscar una sortida que els motivés més.

Des dels centres també alerten que l'increment d'alumnes pot generar problemes als quatre cursos obligatoris de la ESO, on les ràtios són més baixes, de 30 i excepcionalment de 33.