L'Associació Naturalistes de Girona va denunciar ahir davant la Guàrdia Civil que la Generalitat ha autoritzat la realització del campionat d'Espanya d'enduro en un espai protegit de Tossa de Mar. Concretament, la denúncia la van fer al Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) per tal que investigui la «legalitat» de l'activitat, del procés d'autorització i dels impactes «que podria ocasionar».

Aquest esdeveniment esportiu està previst que arrenqui avui a les nou del matí a l'avinguda Catalunya i englobarà diverses proves que es faran durant tot el cap de setmana en diferents espais ubicats al massís de Cadiretes, una part del qual està considerat Espai d'Interès Natural. Segons va informar ahir l'entitat a través d'un comunicat, la competició reunirà 150 motociclistes, un fet que, asseguren, generarà «un enorme impacte acústic, danys a la vegetació, erosió, risc d'atropellaments de fauna salvatge o risc d'incendi i de contaminació», entre altres. En el document, també critiquen que la cursa es faci per «corriols i camins inapropiats» per al pas de vehicles i que temen que la realització d'aquesta competició atregui nous usuaris de cap de setmana.

En aquest sentit, els naturalistes també van denunciar que el Departament d'Agricultura ha tramitat l'autorització de la prova «sense respectar els terminis legals establerts» i van afegir que van demanar, sense èxit, la cancel·lació de la prova.

Des de Tossa de Mar, el grup municipal de CiU també es va posar en contacte amb la Generalitat per tal d'informar que alguns dels espais previstos en el traçat formen part del PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural). «La ruta prevista passava per corriols i camins protegits i gràcies a aquestes denúncies s'ha aconseguit evitar que es passi per aquestes zones i que utilitzin pistes forestals de com a mínim quatre metres d'amplada», va valorar la regidora convergent, Àngela Cuatrecases, qui va criticar que els organitzadors van demanar el permís «fora de termini» i que no es va «informar ningú».

Per la seva part, els organitzadors del Campionat d'Espanya d'enduro van assegurar ahir que tots els permisos estan en regla i que quan van demanar l'autorització van portar a terme totes les modificacions sol·licitades des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat per tal d'evitar els espais protegits. A més, també van puntualitzar que la prova seguirà endavant tal i com estava previst inicialment i que es passarà per espais com Can Pericàs o Cal Eloi. L'esdeveniment coincidirà amb la celebració del festival de música electrònica, Fort Festival, que es portarà a terme a la Vila Vella.