07 de octubre de 2018
07.10.2018
Diari de Girona

El far de Tossa de Mar obrirà com a espai museogràfic a finals d'any

L'Ajuntament va iniciar, a principis d'any, una reforma destinada a renovar i a potenciar l'interior d'aquest icònic edifici, construït el 1914

07.10.2018 | 00:03
El far de Tossa de Mar està situat a la part més alta de la Vila Vella.

El far de Tossa de Mar, reformat i reconvertit en un espai museogràfic, obrirà les seves portes a finals d'any. Així ho va avançar el regidor de Cultura i Patrimoni, Sergio Bruna (TU), qui va detallar que les obres ja estan acabades i que per enllestir tota l'actuació només falta «polir el terra, portar els mobles i maquetes i instal·lar els plafons informatius». «La previsió és poder obrir al desembre», va ressaltar Bruna.

Aquesta reforma va arrencar a principis d'aquest any amb la transformació de l'interior de l'edifici, on s'han efectuat diversos treballs que han permès: canviar el recorregut expositiu; situar l'entrada i la sortida en llocs diferents; restaurar les obertures exteriors per recuperar l'entrada de llum natural; retirar el paviment de fusta que hi havia i recuperar l'original; i col·locar un vidre a l'escala de cargol. Respecte a l'espai exterior, s'ha adequat i pavimentat.

A part de la renovació de l'estructura, també s'han actualitzat i ordenat les peces exposades i el contingut que s'explica sobre aquest icònic espai tossenc. Fins ara, quan els visitants entraven a l'edifici només podien accedir a la planta habilitada com a Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània, on hi havia una botiga, objectes relacionats amb els fars i s'hi feien diverses projeccions generalistes sobre el món dels fars.

Amb la nova museïtzació, els curiosos hi podran trobar: una recepció, un punt d'informació i una botiga; un espai d'interpretació del far de Tossa dins el qual es podrà conèixer també el seu patrimoni artístic, arquitectònic i floral. I finalment, també hi hauran tres espais expositius dedicats a: La història, societat i cultura. Senyals marítims; El Far i el paisatge; i L'ofici del faroner. De la vida al far al professional itinerant.

Més de cent anys d'història

Ubicat a la part més alta de la Vila Vella de Tossa –a 60 metres sobre el nivell del mar– el far compta amb una planta rectangular. Tota l'estructura mesura 15 metres d'alçada i forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Els treballs de construcció del far van començar l'any 1914 i la inauguració oficial del far va tenir lloc el 29 d'agost de 1917. Dos dies més tard, el 31 d'agost, es va signar l'acta de recepció de les obres del muntatge del basament, la màquina de rotació, l'aparell òptic i la llanterna. En el moment de la seva inauguració, el far funcionava amb un llum de gasolina. L'any 1922 es va canviar el sistema amb la introducció de gas acetilè, i no va ser fins el 1927 que s'hi va instal·lar l'electricitat. El 8 de febrer de 1936 s'hi va posar el servei de telèfon.

Amb l'inici de la Guerra Civil, es va instal·lar una posta de guàrdia militar a dalt del far. Davant la possibilitat d'atacs aeris, el comitè local va ordenar el 15 de desembre de 1936 la primera apagada del far de Tossa, una situació que es convertiria en habitual fins al 5 de març de 1939. Posteriorment, el far va experimentar successives millores i remodelacions. El 1946 es va fer un nou lavabo a l'interior de l'edifici, mentre que el 1967 es va pavimentar el camí. El 1975 es van fer obres en el sistema de rotació del far, i a principis dels anys 80 es va reformar la torre del far, es va canviar la llanterna i altres aparells tècnics i es van rebaixar els sostres de dins de l'habitatge. L'any 1991 es va remodelar l'interior de l'habitatge principal per tal de fer-lo més habitable. El centre expositiu, però, no va ser inaugurat fins l'any 2005, arran d'un conveni entre l'Ajuntament de Tossa i l'Autoritat Portuària de Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook