La premsa de vi medieval de Santa Coloma de Farners ja està protegida de les inclemències climatològiques. I per celebrar-ho, l´Ajuntament va organitzar ahir un acte festiu a través del qual va voler donar conèixer la peça del segle XVII als veïns d´aquesta i altres localitats selvatanes.

L´esdeveniment va començar les deu del matí amb un taller de dibuix i pintura destinat a la mainada. Més tard, es va fer una xocolatada popular i l´arqueòleg Joan Llinàs va dirigir una visita guiada per explicar l´ús i funcionament de la premsa i els resultats de les excavacions arqueològiques que es van fer a la finca on s´emplaça.

«L´assistència ha estat molt bona i les activitats han anat molt bé», va valorar ahir l´alcalde, Joan Martí (ERC), qui es va encar­regar d´explicar als participants, la història i el procés de recuperació de la premsa medieval. Martí també va destacar la «importància» de la nova coberta que protegeix la peça catalogada com a bé cultural immoble i que des del 2014 es troba exposada al carrer Verge Maria. Fins fa poc estava tapada amb una funda de plàstic, però tot i això, uns dies abans de l´acte festiu, es van haver de substituir unes peces de fusta que s´havien podrit, es van eliminar paràsits i líquens i es va repintar amb protector.

Segons va informar l´ajuntament, el cost total de l´obra va ser de 43.000 euros i es va executar en dues fases entre 2017 i 2018, cadascuna de les quals va comptar amb una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de Girona.

Restaurada el 2014

La premsa data del segle XVII i es va conservar sense gairebé modificacions fins al segle XX. Es tracta d´una premsa de biga que es feia servir en cellers i trulls per premsar el raïm o les olives, és de roure, fa 7,5 metres de llarg, pesa tres tones, i es conserva gairebé íntegra.

La peça va ser recuperada l´any 1999 quan la casa on estava ubicada va ser enderrocada a causa de l´estat ruïnós en què es trobava. Inicialment a aquesta finca se la coneixia com a Can Cubias, després com a Can Rossell i actualment com a Can Déusiau. Segons consta documentalment, aquesta finca va ser construïda el 1635 i va ser una de les cases destruïdes el 14 de maig de 1640, quan les tropes de la monarquia hispànica, llavors en guerra amb França, van cremar bona part de la ciutat com a càstig per l´assassinat d´un delegat del Rei. La premsa va sobreviure a la destrucció. Tant la parcel·la de l´antiga casa de Can Déusiau com la premsa, són de titularitat municipal.

El 1999 es va portar a terme la primera de les dues intervencions arqueològiques a la parcel·la de Can Déusiau. Va consistir en: documentar la premsa, desmuntar-la, traslladar-la i dipositar-la en magatzems municipals. L´any 2003 la finca i la premsa van ser reconegudes formalment com a bé cultural immoble a protegir i el 2014 el colomenc marc Valls, va restaurar la peça, tractant-ne els elements de fusta i substituint-ne els més deteriorats o perduts. Finalment es va muntar i instal·lar en el seu emplaçament actual. Aquell mateix any es va fer una nova excavació arqueològica i es van descobrir alguns elements nous de la premsa: la pedra de lliura original i altres estructures i elements per fixar-la. Precisament va ser el 2014 quan es va completar la museïtzació de l´espai instal·lant-hi plafons informatius relatius a la premsa i als fets de 1640. Seguint la recomanació del restaurador, l´Ajuntament va encarregar l´any passat els treballs per cobrir la peça i protegir-la del desgast.

Per donar a conèixer la peça, Martí va subratllar ahir que s´hi fan visites escolars i que l´espai acull diversos actes, sobretot, per la Festa de la Revolta dels Segadors.