En vida, compartir pis, cotxe o taula de treball és normal i, fins i tot, habitual. No ho és tant compartir el mateix espai amb altres persones després de morir. I menys si es fa una vegada s'ha incinerat el cos i les cendres es mesclen amb les d'altres difunts.

Aquesta és, però, una possibilitat que oferirà, a partir de la setmana que ve, el cementiri de Blanes, on s'està habilitant un espai físic per poder dipositar les cendres sense necessitat d'utilitzar una urna o un columbari. «La idea és que les famílies puguin deixar les cendres dels seus éssers estimats en un espai específic on se'ls recordarà amb una placa», explica el regidor Salvador Tordera (PP), que s'encarrega del projecte.

L'espai s'anomenarà «El Jardí del Repòs» i estarà instal·lat a la zona enjardinada i envoltada de xiprers situada just al darrere de la capella. El receptable consistirà en un prisma quadrat de marbre blanc que sobresortirà de terra i a través del qual es vessaran les cendres, que quedaran dipositades en un recipient soterrat.

El prisma estarà situat a un metre d'alçada, mentre que el receptacle soterrat mesurarà uns quatre metres quadrats. Al seu costat hi haurà una peça plana feta del mateix marbre blanc on incloure plaques de recordatori. A més, s'hi instal·laran dos bancs i un suport per instal·lar-hi recordatoris que es col·locarà en un dels laterals.

Aquest servei serà gratuït. «Això no vol dir, però, que estigui enfocat a persones amb pocs recursos», precisa Tordera, qui explica que molta gent ha de tenir les urnes amb les cendres a casa perquè no les vol tancar en un columbari i tampoc les pot escampar «al mar o en un camp» perquè està prohibit per llei.

Els difunts que siguin dipositats en «El Jardí del Repòs» constaran en una placa d'acer inoxidable on els familiars, a més del nom de la persona, hi podran afegir una inscripció. De moment, hi ha espai per a 66 plaques, que es podrà ampliar en un futur.

«De moment, ja hi ha dues sol·licituds per utilitzar aquest servei», detalla el regidor blanenc, qui assenyala que aquesta opció ja està implementada en cementiris d'altres poblacions catalanes i que cada vegada serà més habitual perquè «la societat canvia».

Sobre la capacitat del dipòsit, Tordera puntualitza que hauria de garantir la seva utilització almenys durant els propers 50 anys. «És molt gran i les cendres ocupen poc espai», assenyala. Tot plegat, té un cost de 21.719,31 euros, finançats íntegrament per l'Ajuntament de Blanes.

Segons l'Ajuntament, està previst que l'obra estigui enllestida el pròxim dimecres i significarà una ampliació dels serveis funeraris del cementiri, que també compta amb columbaris per a dipòsit de cendres individualitzat o familiar.

Ampliació del cementiri

D'altra banda, també s'està treballant en l'ampliació del cementiri. Tot i que inicialment el consistori s'havia plantejat construir un nou espai, Tordera explica que la solució definitiva passaria per ampliar l'actual recinte. Segons l'edil blanenc, el trasllat de la torre d'alta tensió i el transformador que hi ha en l'actualitat a la part nord-est del cementiri permetrà disposar de més espai.