A la dessalanitzadora de la Tordera a Blanes (Selva) s'està duent a terme una prova pilot per aconseguir que el procés sigui més sostenible a nivell ambiental. Al capdavant del projecte, Life Dreamer, hi ha Acciona Aigua com a coordinadora i amb la participació de WE&B i Aquastill. El pressupost és d'1,62 milions d'euros (MEUR) i està finançat per la Comissió Europea. Es va posar en marxa el setembre del 2017 i finalitzarà el desembre del 2020. La tecnologia que utilitza busca aprofitar el 90% de l'aigua de mar, aconseguir tractar-la per a diferents usos i recollir dades en un entorn real per després portar-ho a altres punts. Aquesta planta és la primera que es va posar en marxa a Catalunya el 2002.

El projecte europeu Life Dreamer s'ha proposar desenvolupar una tecnologia de dessalinització "d'alta eficiència" a la planta de la Tordera, a Blanes (Selva) per fer que sigui més sostenible. Concretament, es vol aprofitar fins al 90% de l'aigua de mar tractada tot combinant pretractaments innovadors, la reutilització de corrents residuals mitjançant la gestió d'efluents i la generació de productes d’alt valor afegit".

Acciona Aigua n'és el coordinador i compta amb la participació de dues altres empreses, Aquastill (dedicada a la destil·lació per membranes) i l'empresa de consultoria WE&B. El projecte, que va començar fa un any, compta amb un pressupost d'1,62 milions d'euros (MEUR) i està finançat per la Comissió Europea a través del Programa Life 2016 amb finalitats mediambientals.

Actualment ja s'han posat en marxa les diferents unitats que configuren la planta pilot, dissenyada per reduir els costos i l'impacte ambiental de la dessalinitzadora. El que es vol és disminuir el consum d'energia per unitat d'aigua i augmentar la seva conversió a través del tractament de residus i corrents de salmorra concentrada. En definitiva, es vol "augmentar la sostenibilitat del procés de dessalinització per osmosis inversa", afavorir la recuperació d'aigua i la reutilització de recursos. La solució proposada consisteix en implementar un pretractament d'eliminació de nutrients per evitar que s'embrutin les membranes d'osmosis inversa.

Finalitzarà el desembre de 2020

El projecte finalitzarà el 31 de desembre del 2019. Durant aquest temps, es recolliran els resultats de la prova pilot en condicions reals i tota la informació servirà per estudiar la implantació d'aquesta tecnologia a altres plantes de tractament d'aigua marina.

Ahir dimecres es va presentar el projecte a Blanes amb tècnics del projecte i es va fer una taula rodona on es va reflexionar sobre les expectatives de la regió, la dessalinització i l’economia circular. Finalment, l’acte es va tancar amb una visita a la planta pilot.

Una infraestructura pionera a Catalunya amb 16 anys d’història

La Planta Dessaladora de la Tordera es va inaugurar l’any 2002 i està ubicada al costat del riu i a tocar de la Carretera d’Accés a la Costa Brava (GI-682). Va ser pionera arreu de Catalunya i es va posar en marxa per la sequera que patia el país des dels anys 90. Amb la seva construcció es volia posar fi a la sobreexplotació de l'aqüífer de la Tordera dels darrers anys i garantir el subministrament d'aigua a diferents municipis del sud de la Selva com de la zona del Maresme nord.

Inicialment es va dissenyar per produir fins a 10 hm3d'aigua però la sequera del 2007 i 2008 va accelerar l'ampliació de la seva capacitat fins a 20 hm3. L’objectiu era poder aportar més aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona a través de la connexió amb la potabilitzadora del Ter de Cardedeu i reduir així les extraccions del riu Ter.