Passejar amb altres persones de la tercera edat, compartir experiències amb els més petits, o comptar amb l'ajuda d'una cuidadora per a les tasques més rutinàries del dia a dia. Aquestes són les propostes que tres municipis selvatans han decidit tirar endavant per combatre la soledat que, sovint, acompanya la gent de la tercera edat.

Al municipi d'Hostalric, aquesta setmana s'ha estrenat una nova iniciativa que té com a objectiu posar en contacte a persones del poble de la mateixa generació perquè puguin sortir a passejar una estona o conversar tot fent un cafè.

Impulsat pel Punt d'Informació local de la Gent Gran i Cuidadors, aquesta trobada es produeix els dijous a les deu del matí al bar del casal d'avis. «Hem detectat que hi ha gent gran que acaba d'arribar al poble i no coneix ningú o que viu sola, i aquesta ens va semblar una bona manera d'ajudar-los a socialitzar-se», explica la responsable de l'espai, Dolors Furquet, que també és infermera especialitzada en geriatria.

De moment, la primera trobada es va fer aquest dijous passat i hi van acudir cinc ancians, tot i que des del Punt d'Informació esperen que ben aviat siguin molts més i de diferents edats les que hi acudeixin. «És una manera d'abordar el problema de la soledat i la depressió que pateixen aquestes persones», detalla Furquet.

A Tossa de Mar, són els més petits els encarregats de portar alegria i il·lusió als més grans d'aquest poble de la Selva Marítima. Allà, una trentena de nens i nenes de dos i tres anys de la llar d'infants Els Petits Mariners van visitar el curs passat i tornaran a visitar a partir del novembre la quarantena d'avis i àvies que viuen a la Residència Túrsia.

«Va ser una experiència preciosa que volem repetir coincidint amb la castanyada o Nadal», avança la directora de la llar d'infants, Josefina Ribas, que afegeix que és «molt especial» veure com la mainada i la gent de la tercera edat interactuen i creen un vincle. I és que durant una hora, comparteixen estones de diversió i d'esbarjo a través d'activitats com: realitzar murals, pintar-se les mans, jugar a pilota, explicar contes, disfressar-se, ballar o cantar.

I a Arbúcies és una cuidadora la que, des de fa una setmana, injecta ganes de viure als seus majors. Es tracta de la Fina Font, que s'encarrega i procura que sis avis i àvies de la localitat puguin realitzar activitats tan quotidianes com sortir a comprar el pa, cuinar o baixar a la plaça a conversar amb altres persones.

«Entre gener i juny vam fer 150 enquestes a persones majors de 75 anys del poble i el que vam detectar és que moltes d'elles viuen soles, sense comptar amb una xarxa familiar o d'amistats i que, sovint, tenen depressió», relata el regidor d'acció social, Jaume Salmeron.

Per això, des del consistori van decidir engegar aquest nou servei que s'afegeix a l'atenció domiciliària municipalitzada des de l'any 2015. «L'acompanyant fa coses rutinàries, com ajudar a una persona amb artritis a remoure la cassola o llegir una revista a un avi o àvia que tingui malament la vista», detalla Salmeron, que subratlla que la Fina, a més de fer-los companyia, també els anima i baixa amb ells al bar o al carrer per poder conversar amb altres persones. «El que volem és que surtin de casa i tinguin contacte amb el món exterior d'una manera que els resulti fàcil i agradable», assenyala l'edil arbucienc.

I és que, en tots tres casos, ressalten la importància de donar visibilitat i aportar ganes de viure a aquest sector de la societat que, massa sovint, es queden sols i oblidats quan l'únic que necessiten és una estona de bona companyia.